Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Μοναχικό Δένδρο

Μοναχικό Δένδρο
Μοναχικό Δένδρο

Lonely Tree

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολλές φορές ακούμε αυτή τη φράση Άραγε η δύναμη της εικόνας είναι ανώτερη των λέξεων; Σχετική με το θέμα αυτό ήταν και η ταινία "Εικόνες & Λέξεις" όπου ένας συγγραφεύς, καθηγητής σε κολέγιο, συνανιέται με μια ζωγράφο στο ιδιο σχολείο και οι χαρακτήρες τους συγκρούονται καθώς βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση όπως και η ειδικότητα τους.

Λόγια και Εικόνες - Ζυλιέτ Μπινός
Juliette Binoche, Clive Owen
Λόγια και Εικόνες 2013Ζυλιέτ Μπινός Κλάιβ Όουεν

Λόγια & Εικόνες - Κεντρική Ιδέα

Ένας καθηγητής λογοτεχνίας και μια καθηγήτρια ζωγραφικής στο ίδιο σχολείο, δημιουργούν μεταξύ τους μια αντιπαλότητα που τελειώνει με τη θέσπιση ερωτήματος στις εξετάσεις "Αν είναι πιο σημαντικές οι λέξεις ή οι εικόνες";

Words and Pictures (2013) on IMDb
  • Τίτλος: Λόγια και Εικόνες (Words and Pictures)
  • Σκηνοθεσία:Φρεντ Σκεπίζι
  • Συγγραφή (Σενάριο): Gerald Di Pego
  • Πρωταγωνιστούν: Ζυλιέτ Μπινός, Κλάιβ Όουεν
  • Είδος:Δραματική Κομεντί
  • Έτος: 2013
  • Διάρκεια: 111΄
  • Τιμητικές διακρίσεις: Palm Springs Festival Υποψηφιότητα Κοινού καλύτερος σκηνοθέτης Fred Schepisi 
  • Παραγωγή: Αμερική - Καναδάς
  • Αξιολόγηση: 💧💧💧

Κριτική

Οι Juliette Binoche, Clive Owen, σε μια αντιπαραθετική, διαφορετικών χαρακτήρων ερμηνεία, υπερασπίζονται το ζήτημα αν είναι καλύτερη η ζωγραφική ή η λογοτεχνία για την απεικόνιση των ανθρώπινων συναισθημάτων που και αυτά συγκρούονται ...για να συγκλίνουν στο τέλος μεταξύ τους. Με αξιόλογες ερμηνείες αλλά και προσωπικού ύφους τόνους, η αντίφαση ως κύριο θέμα - και των ανθρώπων και των θεωριών, μέσα στην ίδια τη ζωή.


Words and Pictures σκην. Fred Schepisi 2013

Ποιο είναι το νόημα εκείνου που ενώ περιγράφεται με λέξεις δεν αναπαριστάται καθ' ολοκληρία στην εικόνα; ή και το αντίθετο - Η είναι οι λέξεις που δεν αποδίδουν τη δύναμη της εικόνας. Η απάντηση είναι πως οι λέξεις περιορίζουν τη φαντασία στα ακριβή περιγραφόμενα από τον συγγραφέα ενώ η εικόνα αφήνει τη φαντασία ελεύθερη. Άρα η εικόνα έχει τη μεγαλύτερη δύναμη αλλά υπό προϋποθέσεις - να είναι το θέμα της πρωτότυπο και να αφήνει ελεύθερη τη φαντασία.

Στην άνω εικόνα βλέπουμε ένα γυμνό από φύλλα δένδρο:

Είναι στην ακροποταμιά, στη λίμνη, σε κάποια ακτογραμμή; Είναι χειμώνας ή καλοκαίρι; Μήπως έχει πληγεί από κάποια πυρκαγιά και είναι γυμνό από τα φύλλα του; Και πιο πέρα, σε μια φιλοσοφική διάσταση:

Σήμερα μπορεί να αισθάνομαι απογυμνωμένος και μόνος, αύριο θα έχω τη παλιά μου όψη γεμάτη ευτυχία και πληρότητα και ακόμη πιο πέρα: κάθε απογύμνωση από τις "περιστασιακές αλήθειες" (βλέπε άνοιξη, καλοκαίρι κ.ο.κ.) αφήνει το κενό να γεμίσει με νέες αλήθειες, δίνει τη θέση του στην Ελευθερία να τη γεμίσεις με μια καινούργια Αλήθεια

Related [θεληματική Παράδοση] εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Η Ακρόπολη των Αθηνών