Οι τρεις Δρόμοι

Pyramids - SphinxGiza Pyramids Plateau

Ο δρόμος της Ενέργειας (δράση) Rajas, ο δρόμος της Απραξίας (νάρκη) Tamas, ο δρόμος του Πνεύματος (διαύγεια) Satva.

Τρεις είναι οι ενέργειες που καθορίζουν τη Δημιουργία από τη δράση των τριών Gounas: satva, rajas, tamas. Τρεις και οι καθορισμένοι τελεσίδικα τρόποι δράσης - ενεργητικότητα (rajas), απραξία και ονειροπόληση (tamas), πνευματική ενατένιση με την απορρέουσα απ' αυτήν πνευματική ανάταση (satva). Όμως υπάρχει και ο 4ος δρόμος. Αυτός συγκεντρώνει όλες τις ενέργειες από τους τρεις άλλους και είναι ο μόνος εφικτός για την ολοκλήρωση του ατόμου - Αυτοπραγμάτωση.

Πρώτος ο Ουσπένσκι μίλησε για τον 4ο δρόμο στο βιβλίο του "The 4th Way" βασισμένο στη διδασκαλία του δασκάλου του Gourjieff για μια άλλη οπτική - διέξοδος (και είναι μόνο μία) από την ερμητικά κλεισμένη διαδικασία των τριών Gounas - για έναν άλλο δρόμο που περικλείει όλα τα (έτσι κι αλλιώς) ενυπάρχοντα στοιχεία των δράσεων που απορρέουν από την τρίπτυχη Δημιουργία - με την προσθήκη ενός καινούργιου 4ου στοιχείου: 

Του προσωπικού αγώνα για την κατανόηση αυτής καθεαυτής της Δημιουργίας.

Αυτός ο αγώνας χαρακτηρίζεται από την παρατήρηση, την καλή συντροφιά, την παράδοση των προσωπικών επιθυμιών. Ένας δρόμος χωρίς επιθυμίες μέσα από τη δίνη των επιθυμιών, των ονειροπολήσεων, των επιδιώξεων.

Ο 4ος δρόμος είναι εφικτός καθώς ξεπερνώντας τα Αδιέξοδα, οδηγεί στην Αυτοπραγμάτωση και είναι ο δυσκολότερος δρόμος γιατί δεν υπάρχει και πρέπει να φτιαχτεί από τα ίδια υλικά της Δημιουργίας.

Πρέπει να κατασκευασθεί από τον ίδιο τον Άνθρωπο που ψάχνει για την Κατανόηση της Αλήθειας - και είναι το μόνο κλειδί για την άρση του αποκαλούμενου "Υπαρξιακού Αδιεξόδου"- που η Δυτική Φιλοσοφία κατά πολύ στηρίχθηκε - βλέπε Albert Camus, Jean-Paul Sartre.

Στον "Ξένο" του Καμύ η απόσπαση, η αδιαφορία, η μη ταύτιση οδηγεί στην Αποξένωση, έως πλήρη αλλοτρίωση - αντίθετα με το δρόμο της 4ης οδού όπου δια της παρατηρήσεως, της παράδοσης, της αφιέρωσης, οδηγούμαστε (σταδιακά) στην Αυτοπραγμάτωση.

👉 Σχετικά με Αίγυπτο: 1) Νείλος το ποτάμι της ερήμου εδώ 2) Όασις Σίβα εδώ

Εικόνα Αρχική Πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Η Ακρόπολη των Αθηνών