Έρωτας μετ' εμποδίων

Έρωτας μετ' εμποδίων

The Big Sick
Kumail Nanjiani, Zoe Kazan

The big sick

The Big Sick 2017 Υπόθεση

Προσπαθώντας να ενώσεις τα (αντίθετα) άκρα

Οι διαφορετικές όψεις που μπορεί να πάρει μια ιστορία: Οι ήρωες προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες κάτι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν μπορούν να συνυπάρξουν μεταξύ τους. Η κουλτούρα του ενός απαγορεύει το γάμο μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων άτομα και πολύ περισσότερο αν δεν είναι με προξενιό που σημαίνει την από πριν διευθέτηση από την οικογένεια του γαμπρού ειδικά της μητέρας του της επιλογής της νύφης.

The Big Sick
Kumail Nanjiani, Zoe Kazan

Αιωρουμένου του ερωτήματος αν οι πρωταγωνιστές μπορούν να ευτυχήσουν μαζί, έρχεται επιπροσθέτως το ερώτημα της αναπάντεχης αρρώστιας της πρωταγωνίστριας (Έμιλυ) - θα γίνει καλά; μαζί με την άφιξη των γονιών της Μπεθ και Τέρυ - πιο ιδιόρρυθμοι από την οικογένεια του Πακιστανού πρωταγωνιστή (Κουμέλ). Οι κουλτούρες είναι μεν διαφορετικές, η μία των παραδοσιακών αξιών, η άλλη χωρίς αξίες που να βαστάνε στο χρόνο, καθώς παραμονεύει πάντα η αμφισβήτηση και η ανατροπή που φέρνει αυτή. 

Εκ παραλλήλου η ενασχόληση του Κουμέλ που θέλει να γίνει κωμικός ηθοποιός και να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Κωμωδίας του Μόντρεαλ, τον απασχολεί τα βράδια στο μικρό θεατράκι όπου παρουσιάζονται κωμικά αυτοσχέδια σκετς - του διευθυντή Μπομπ Ντάλαβαν παρόντος, που θα εισηγηθεί τις start up υποψηφιότητες για το φεστιβάλ. Επίσης η ενασχόληση του τη μέρα, με το ταξί Ούμπερ που οδηγεί, γίνεται η αιτία να συναντήσει ξανά την Έμιλυ με την οποία είχε ήδη γνωρισθεί στο θεατράκι και τον είχε χειροκροτήσει.

Στις επισκέψεις του στο σπίτι των γονιών του, τους λέει ψέματα πως σπουδάζει Νομικά, και έχει να αντιμετωπίσει τις υποψήφιες νύφες που του φέρνουν, ενώ εκείνος θέλει να παντρευτεί κατόπιν δικής του προσωπικής εκλογής και όχι από προξενιό, όσο κι αν είναι αποδεκτές από τους δικούς του οι υποψήφιες νύφες... Αντίθετα, έτσι έκανε ο αδελφός του Ναβίν, δηλώνοντας του πως δεν αντιβαίνει στη θέληση της οικογένειας, και έτσι πρέπει να κάνει κι εκείνος αλλιώς θα τον ξεγράψουν όπως έκαναν με τον ξάδελφο τους που πήρε μια χριστιανή και όχι μουσουλμάνα. "Δεν πειράζει" λέει ο Κουμέλ  "εγώ έτσι κι αλλιώς είμαι αθεϊστής".

👳‍♀️ Ταινίες
με το μεταναστευτικό ζήτημα
μια λίστα
"Έρωτας μετ' εμποδίων" ν. 62

Όπως ο Κουμέλ λέει ψέματα για τις σπουδές του στην οικογένεια του, το ίδιο κάνει και στην Έμιλι αποκρύπτοντας τα ραντεβού στο σπίτι των γονιών του βάζοντας κάθε φορά τις φωτογραφίες των υποψηφίων σ' ένα κουτί - που μια μέρα η Έμιλι το ανοίγει και βρίσκει αυτές τις φωτογραφίες με τις Πακιστανές και τον αφήνει έξαλλη για τα ψέματα του - δηλαδή για την αποσιώπηση των ραντεβού. Τη στιγμή που ο Κουμέλ δεν ξέρει τι θα γίνει, προκύπτει και η σοβαρή, άγνωστη ασθένεια της Έμιλι με την εισαγωγή της στο νοσοκομείο και την άφιξη των γονιών της. Αυτή τη φορά θα ξεμπερδευτεί το κουβάρι των παράτυπων - κατά την οικογένεια του σχέσεων και θα σβήσει το σημάδι της κοινωνικής διαχωριστικής γραμμής - με τη λαϊκή σοφία που λέει "παπούτσι απ' τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο" να παραμερίζεται;

Έρωτας μετ' εμποδίων - Οι συντελεστές εκτός σκηνής
Joe Kazan, Kumail Nanjiani, Emily V. Gordon εκτός οθόνης

Έρωτας μετ' εμποδίων Τελική Κριτική

Ερωτήματα που εγείρει η ταινία είναι, αλήθεια, τόσους πολλούς Πακιστανούς - πρώην Ινδούς (πριν την απόσχιση από τις Ινδίες του Πακιστάν) έχει στις ΗΠΑ; Οι αρρώστιες τόσο ξαφνικά που καιροφυλακτούν συχνά μπορεί να είναι χωρίς πλήρη και σαφή διάγνωση; Οι σκηνές στο νοσοκομείο διανθίζονται με ανάλαφρες πινελιές - όπως η παιδική κουβέρτα της Έμιλι φερμένη απ' το σπίτι της στη Β. Καρολίνα, η καμηλοπάρδαλη δώρο του Κουμέλ, το μικρό στερεοφωνικό που ακούνε στην αίθουσα αναμονής. Όπως και να 'χει αυτό που προκύπτει αβίαστα είναι πως η δυστυχία συμβαδίζει με την ευτυχία και πως τα πράγματα μπορούν ν' αλλάξουν αν μπορείς να βασίζεσαι στην αγάπη του άλλου που κατορθώνει πολλά. Ακόμη και να καμφθεί το δόγμα, που κρατάει τον εγωισμό προσκολλημένο σε αυστηρές απαγορεύσεις. Η ταινία υποστηρίζεται από ένα επιτελείο λαμπρών κωμικών που ξέρουν και να πατούν ωστόσο στην πραγματική ζωή των ανθρώπων με τις απαιτήσεις και τα αναπάντεχα θλιβερά συμβάντα.

The Big Sick Poster
Έρωτας μετ' εμποδίων

Στοιχεία ταινίας

The Big Sick
  • Τίτλος: Έρωτας μετ' εμποδίων The Big Sick
  • Σκηνοθεσία: Μάικλ Σοάλτερ Michael Showalter
  • Σενάριο: Emily V. Gordon, Kumail Nanjiani
  • Πρωταγωνιστούν: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Ray Romano, Holly Hunter
  • Έτος: 2017
  • Είδος: Δραματική Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120΄
  • Τόποι γυρισμάτων: Σικάγο Ιλινόις
  • Τιμητικές διακρίσεις: Όσκαρ υποψηφιότητα καλύτερο σενάριο, Holly Hunter βραβεύσεις υποψηφιότητας υποστηρικτικού ρόλου
  • Αξιολόγηση: ❤💛❤
The Big Sick
Kumail Nanjiani, Zoe Kazan

Λεπτομέρειες

Emily V. Gordon


The Big Sick
The Big Sick (2017) on IMDb

Οι σεναριογράφοι της ταινίας (Emily V. Gordon, Kumail Nanjiani /πρωταγωνιστής Πακιστανικής καταγωγής) ήταν δέκα χρόνια παντρεμένοι όταν αποφάσισε η Έμιλι Γκόρντον σύζυγος του ετέρου να γράψουν μαζί την ιστορία τους. Ο τίτλος The Big Sick της ταινίας, παραπέμπει και στην άλλη επιτυχία παρόμοιου τίτλου The Big Chill (1981) του Laurence Kasdan, (Η Μεγάλη Ανατριχίλα)) χωρίς βέβαια να μοιάζουν στην υπόθεση. Ο τίτλος της πρώτης, μπορεί να ερμηνευθεί ως Η Μεγάλη Αρρώστια - τόσο στον έρωτα, όσο και στην υγεία, στη ζωή των ανθρώπων καθώς και τα δύο προκύπτουν αναπάντεχα και είναι καθοριστικά στην εξέλιξη της κάθε προσωπικής ιστορίας - παρουσιάζοντας τα με μια ανάλαφρη, σκωπτική σκοπιά και αυτό να συνιστά το καθοριστικό ατού της ταινίας.

🦒 Η σκηνή με το ανέκδοτο με την καμηλοπάρδαλη


The Big Sick - 2017

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Η Ακρόπολη των Αθηνών