Περί ανυπακοής

Ανυπακοή στο Θεό

Η εκδίωξη από τον ΠαράδεισοΆγιος Δωρόθεος της Γάζας
Η εκδίωξη των πρωτόπλαστων Αδάμ και Εύα από τον Παράδεισο
Δωρόθεος της Γάζας

Disobedience to God

Δωρόθεος της Γάζας - Περί ανυπακοής

Στην αρχή δημιούργησε ο Θεός τον άνθρωπο τον έβαλε δε στον Παράδεισο όπως λέει η αγία Γραφή, δίνοντας του όλες τις αρετές, με μια εντολή: να μη φάει από το ξύλο που υπήρχε μέσα στον παράδεισο. Ζούσε μέσα στην μακαριότητα του παραδείσου με ευχή, με θεωρία, με όλη τη δόξα και την τιμή με σώες τις αισθήσεις ζώντας σύμφωνα με τη φύση που τον δημιούργησε.

Σύμφωνα με την εικόνα του, έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο δηλαδή αθάνατο, αυτεξούσιο, με κάθε αρετή. Όταν όμως παρέβη την εντολή και έφαγε από το ξύλο που του είχε απαγορεύσει ο Θεός τότε διώχθηκε από τον παράδεισο, εξέπεσε από τη φύση του στην παράφυση του - δηλαδή στην αμαρτία, στη φιλοδοξία και φιληδονία στην ίδια του τη ζωή, κυριευόμενος από όλα τα πάθη - υποδουλώθηκε δε σ' αυτά για όλη του τη ζωή. 

Τότε αυξήθηκε η κακία και βασίλευσε ο Θάνατος πουθενά δεν υπήρχε ο σεβασμός προς τον Θεό, παντού ασέβεια - μερικοί όμως όπως λένε οι Πατέρες, από το φυσικό νόμο ωθούμενοι, γνώριζαν τον Θεό. Τέτοιος ήταν ο Αβραάμ και οι λοιποί πατριάρχες, ο Νώε και ο Ιώβ, λιγοστοί έτσι κι αλλιώς και πολύ σπάνιοι, ήταν εκείνοι που είχαν γνώση του Θεού. Τότε εξαπλώθηκε η κακία και βασίλευσε η αμαρτία, τότε η ειδωλολατρία που έμοιαζε με γοητεία, φόνοι, και όλη η κακία του διαβόλου.

Τότε ο Θεός λυπήθηκε το δημιούργημα του, έδωσε τον γραπτό νόμο με τον Μωυσή δια του οποίου άλλα επέτρεψε και άλλα απαγόρευσε. Έδωσε εντολές με πρωταρχική την "Εγώ είμαι ο Θεός σου, ο ένας και μοναδικός" για να τους αποτραβήξει από την πολυθεΐα, "να αγαπήσεις τον Κύριον τον Θεό με όλη σου τη ψυχή και την διάνοια σου, να διακηρύσσεις παντού ότι ένας είναι ο Θεός και ένας ο Κύριος σου". Μέσα στις δέκα εντολές είπε "να προσκυνάς τον Θεό και να τον λατρεύεις και στο όνομα του να πράττεις". "Δεν υπάρχουν άλλοι Θεοί ούτε ομοιώματα αυτού, τόσο στον ουρανό επάνω, ούτε κάτω στη γη". Έδωσε το νόμο ο αγαθός Θεός για την βοήθεια να επανέλθουν, να διορθωθεί η κακία όμως δεν διορθώθηκε.

Εδίψασε η ψυχή μου πολλαπλώς και η σαρξ μου σε έρημη, άβατη και άνυδρη γη —Βασιλεύς Δαυίδ
David Psalms

Έστειλε προφήτες και τίποτε δεν άλλαξε. Υπερίσχυσε η κακία όπως καταμαρτυρεί ο Ησαΐας. Ούτε τραύμα, ούτε μώλωπας, ούτε πληγή που αιμορραγεί δεν υπάρχει γι' αυτά - ούτε αλοιφή, ούτε έλαιο, ούτε επίδεσμος να βάλεις επάνω, γιατί δεν είναι μερική η κακία, ούτε σε ένα μέρος αλλά υπάρχει σε όλο το σώμα, σε όλη την ψυχή, κυβερνά όλες τις δυνάμεις συνεχώς. Όλα τα κυριεύει η κακία, μέσω της αμαρτίας που υποδουλώνει τα πάντα.

Δωρόθεος της Γάζας Ασκητικά

αρχική πηγή Α΄εικόνας koskinad.blogspot.com
πηγή wikipedia.el - άρθρο, προσαρμογή στα νεοελληνικά

Οι Ψαλμοί - Λειτουργία από Άγιος Ελευθέριος Κέρκυρα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Η Ακρόπολη των Αθηνών