Οι πέντε αισθήσεις

Οι 5 Αισθήσεις

Ελύτης - Ελλάδα
Τοπίο με πρωϊνό
Ελύτης Ελλάδα - Ο Μέσα κόσμοςΟ κόσμος των Αισθήσεων - Έξω κόσμος

5 Senses

Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με τις πέντε αισθήσεις που είναι το μέσον επικοινωνίας και αντίληψης μας με τον έξω κόσμο και των ερεθισμάτων που μας μεταδίδει. Οι αισθήσεις μας είναι πέντε και μαζί με την έκτη που είναι η διαίσθηση, είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο κινούμαστε.

Ελλάδα Μήτε Σχεδιαγράμματα μήτε Τίποτα - μόνο λέξεις —Οδυσσέας Ελύτης

Οι πέντε αισθήσεις είναι

  • Όραση (ο Κόσμος των φυσικών φαινομένων)
  • Γεύση (ο κόσμος των τροφών)
  • Ακοή (ο κόσμος της Ομιλίας, των Ήχων)
  • Οσμή (ο Κόσμος των αρωμάτων) περισσότερα [Γοητεία στο έπακρο] εδώ
  • Αφή (ο Κόσμος της χειροπιαστής εμπειρίας)
Μπορούμε επιγραμματικά να πούμε πως ο Θεός οραματίστηκε τη Δημιουργία σε πέντε μέρες και σε επτά μέρες την ολοκλήρωσε

Και οι πέντε είναι πρωταρχικής - ίσης σημασίας καθώς είναι απαραίτητες και η έλλειψη έστω και μίας συνιστά μια αναπηρία στον άνθρωπο. Πάνε κατά ζεύγη όπως η Όραση με την Αφή, η Γεύση με την Οσμή, η Ακοή μας συνδέει με τον υπέροχο κόσμο των ήχων - δίπλα μας και μακριά μας. Δημιουργούν τη διαρκή επικοινωνία μας (ο κόσμος εντός μας) ενώνοντας μας με τον έξω κόσμο (ο έξω κόσμος της Δημιουργίας) που τον συνθέσουν πάλι [Τα 5 Ριζώματα] ριζώματα.

Τι σημασία θα είχε αν βλέπαμε και δεν μπορούσαμε να αγγίξουμε; Αν τρώγαμε και δεν μπορούσαμε να μυρίσουμε το φαγητό; αν βλέπαμε ένα λουλούδι και δεν μπορούσαμε να μυρίσουμε το άρωμα του; αν πηγαίναμε στο θέατρο και δεν ακούγαμε τους ηθοποιούς, τη μουσική; αν αγγίζαμε ένα αντικείμενο και δεν μπορούσαμε να δούμε την ομορφιά των γραμμών του, των χρωμάτων του; Θα ζούσαμε γεμάτοι υποθέσεις που θα έκανε ο νους μας...

Η κινεζική παροιμία με τα μικρά ανθρωπάκια που λένε το καθένα από μόνο του "Βλέπε, άκου, σώπα" δείχνει το μέγεθος της αξίας αυτών των λειτουργιών των αισθήσεων. Η Σιωπή έρχεται σαν επιστέγασμα για τον θεατή που βλέπει ακούει αλλά σαν σοφός σιωπά. Η Σιωπή έχει να κάνει με την έκτη αίσθηση που συνιστά τη Διαίσθηση:

Διαισθανόμαστε τι πρέπει να κάνουμε, πότε να μιλήσουμε και πότε να σιωπήσουμε. Η διαίσθηση είναι ο οδηγός μας - κάτι σαν η πυξίδα και το ουσιαστικό, πολύτιμο στήριγμα στη ζωή μας - άλλο αν την παραμερίζουμε, βιαστικοί πάντα να προλάβουμε...


Gaetano Donizetti - Το ελιξήριο του έρωτα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Η Ακρόπολη των Αθηνών