Ο πρώτος δάσκαλος - Andrei Konchalovsky

Ο πρώτος δάσκαλος - Αντρέι Κοντσαλόφσκι

The First Teacher του Αντρέι Κοντσαλόφσκι
The First Teacher - Bolot Beyshenaliev
Ο πρώτος δάσκαλος - Bolot Beyshenaliev Natalya ArinbasarovaBolot Beyshenaliev

The first teacher - Andrei Konchalovsy

Perviyy Uchitel Ο πρώτος δάσκαλος

The First Teacher (1965) on IMDb
  • Τίτλος: Ο Πρώτος δάσκαλος (Perviyy Uchitel)
  • Σκηνοθεσία: Αντρέι Κοντσαλόφσκι
  • Σενάριο: Αντρέι Κοντσαλόφσκι, Τσιγκίζ Αϊμάτωφ
  • Πρωταγωνιστούν: Bolot Beyshenaliev, Natalya Arinbasarova
  • Διάρκεια: 102
  • ΄Είδος: Δραματική
  • Έτος: 1964
  • Παραγωγή: Ρωσία (Mosfilm)
  • Γλώσσα: Κιργιζιανά (ρωσικά)
  • Χρώμα Μαύρο-Άσπρο
  • Τιμητικές διακρίσεις: Βενετία 1966 Υποψηφιότητα Χρυσός Λέων Αντρέι Κοντσαλόφσκι, Έπαθλο Κύπελο Βόλπι: Νατάλια Αρινμπασάροβα

(...) Μπήκα στο αεροπλάνο για την Κιργιζία. Ήταν γεμάτο κόσμο ο οποίος μιλούσε σε μια άγνωστη, λαρυγγική γλώσσα και είχε σχεδόν την μυρωδιά προβάτου. “Θεέ μου, πού πηγαίνω;”. Με διαπέρασε ένας υπόγειος τρόμος. Φοβόμουν να βγάλω το παλτό. Από την, άξιζε και να το βγάλω; να τώρα λίγο θα κάτσω και μετά θα βγω. Αλλά από το αεροπλάνο δεν βγαίνουν. Σκεφτόμουν: “Λες να έρθει εκείνη η μέρα που θα φέρω στην Μόσχα 25 χιλιόμετρα γυρισμένου φιλμ;”. Ο “Πρώτος Δάσκαλος” ήταν η πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία. Έφευγα εκτός συνόρων αλλά τότε κανείς δεν με ρώτησε: “Θα γυρίσεις;” (...) —Αντρέι Κονσαλόφσκι Σκηνοθέτης ταινίας

Κεντρικοί χαρακτήρες - Natalya Arinbasarova, (πρώτος ρόλος της ως νεαρή Αλτινάι /Altinay) - Bolot Beyshenaliev (δάσκαλος Ντιουσέν /Dyuyshen): 1965

Ο πρώτος δάσκαλος - Τσινγκίζ Αιτμάτωφ

Cingiz Aitmatov
Cingiz Aitmatov Ο πρώτος δάσκαλος
Τσινγκίζ Αϊτμάτωφ - Ο πρώτος δάσκαλοςΤσινγκίζ Αϊτμάτωφ

The first teacher - Chingiz Aitmatov

"Ανοίγω τα παράθυρα διάπλατα. Στο δωμάτιο ξεχύνεται χείμαρρος ο φρέσκος αέρας. Στο ήρεμο και γαλαζωπό φως της χαραυγής περιεργάζομαι με προσοχή τα σκίτσα του καινούργιου μου πίνακα. Είναι πολλά, όσες και οι φορές που τ' άρχισα. Όμως για τον πίνακα είναι ακόμη το βασικότερο... Πηγαινοέρχομαι στη σιγαλιά του πρωινού κι όλο σκέφτομαι. Κι αυτό γίνεται κάθε φορά. Και κάθε φορά πείθομαι πως ο πίνακάς μου είναι ακόμα μια ιδέα. Δεν είναι καπρίτσιο. Όμως δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Αισθάνομαι πως δεν θα τα βγάλω πέρα μόνος μου.

Η ιστορία που αναστάτωσε την ψυχή μου, η ιστορία που με παρακίνησε να πιάσω το πινέλο, μου φαίνεται τόσο πελώρια, που μόνος μου δεν θα μπορέσω να τη μεταφέρω όπως ακριβώς έχει και πως θα μου χυθεί σαν μια ξεχειλισμένη κούπα. Θα ήθελα οι άνθρωποι να με βοηθήσουν με τη συμβουλή τους, να μου υποδείξουν μια λύση ή τουλάχιστον να μου συμπαρασταθούν νοερά κοντά στο τρίποδο και να ανησυχούν μαζί μου. Μη λυπηθείτε τη θέρμη της καρδιάς σας, ελάτε πιο κοντά, έχω υποχρέωση να σας διηγηθώ αυτή την ιστορία".

Η ιστορία του βιβλίου μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Ρώσο σκηνοθέτη Αντρέι Κοντσαλόφσκι 💦 περισσότερα για το σκηνοθέτη αυτόν, στο [η Ιστορία γράφεται στο πετσί σου] εδώ.

Andrei Konchalovsky - Chingiz Aitmatov: 1965, Μια συνεργασία

1965, Η ιστορία της ταινίας

🌐Ρώσοι Σκηνοθέτες
Μία Λίστα

Στις δυναμικότερες, εντυπωσιακότερες και πολλά υποσχόμενες «εισόδους» στην κινηματογραφική σκηνοθεσία διεθνώς, συγκαταλέγεται αναμφίβολα το ντεμπούτο του Αντρέι Κοντσαλόφσκι, «Ο πρώτος δάσκαλος», το 1965, ταινία με την οποία παρέδωσε ένα «σεμινάριο» «μεταφοράς» ενός συγκλονιστικού έργου της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως είναι η ομότιτλη νουβέλα του Τσινγκίζ Αϊτμάτοφ, στην μεγάλη οθόνη. Όπως ο ίδιος αφηγείται

Υπόθεση ταινίας Ο πρώτος δάσκαλος

Βρισκόμαστε στο 1923, λίγα χρόνια μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, στα σύνορα της νεοσύστατης Σοβιετικής Ένωσης με την Κίνα - στην Κιργιζία, σε μια απομακρυσμένη επαρχία. Ο Ντιουσέν (Diuishen) πρώην μαχητής του Κόκκινου Στρατού στέλνεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό να διδάξει τις αδαείς μάζες και τα παιδιά. Ένας ιδεολόγος μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος του, στην ερώτηση Υπάρχει θάνατος; συμφωνεί πως Ναι! - τότε "και ο Λένιν θα πεθάνει;" τον ρωτούν, και μην αντέχοντας να σκεφτεί κάτι τέτοιο, θυμώνει με τον μικρό μαθητή που τον ρώτησε. Ένας ρομαντικός ιδεολόγος; Η προπαγάνδα του καθεστώτος θα περάσει από πάνω του χωρίς να τον αγγίξει στα κατάβαθα του είναι του γιατί στην πορεία υπερισχύει ο ρομαντισμός του σε μια απο-ταύτιση από την ιδεολογία του καθεστώτος καθώς μια νέα καινούργια οπτική ξεδιπλώνεται στα μάτια του που θα αναστατώσει όλο το χωριό.

Η ιστορία της νεαρής Αλτινάι /Altynay θα αναστατώσει τον δάσκαλο Ντουσέν /Dyuyshen

Ο Ντιουσέν προσπαθεί να την προστατεύσει από έναν αναγκαστικό γάμο, που θα καταστρέψει τα νιάτα της και τα όνειρά της για μια καλύτερη ζωή, για γνώση και ελευθερία. Ταυτόχρονα, ο δάσκαλος πολεμάει και για το σχολείο του, τους μαθητές του. Ωστόσο, καταφέρνοντας να σώσει την Αλτινάι και να την φυγαδεύσει στην Τασκένδη, με την επιστροφή στο χωριό βλέπει το καμένο σχολείο του και μαθαίνει, ότι στην μάχη για να το σώσει, σκοτώθηκε ένας από τους καλύτερους μαθητές του, ο Σουβάν.
Αλλά ο Ντιουσέν, αρπάζει το τσεκούρι και αρχίζει να κόβει το μοναδικό δέντρο του χωριού για να χτίσει το σχολείο. Μια σκηνή που συμβολίζει την πάλη για το ξερίζωμα του παλιού. Η ταινία τελειώνει ακριβώς εκεί - με τον ρυθμικό ήχο του τσεκουριού πάνω στον κορμό του δένδρου.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Κοντσαλόφσκι (1965) σε συνεργασία στο σενάριο με τον ίδιο τον συγγραφές Τσινγκίζ Αϊτμάτφωβ (ταινία που προβλήθηκε στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αίθουσες δέκα χρόνια μετά).

Ο πρώτος δάσκαλος 1964 του Andrei Konchalovsy


The first teacher - Andrei Konchalovsky

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι