Ειρήνη για το Σύμπαν

Ειρήνη για τον καθένα και για όλα

Om Shanti Om MantraOm Shanti MantraIsha Upanishad Om Śãɱtiɧ

Μια προσευχή - μικρή αφιέρωση στα πλαίσια του Διαλογισμού στις Ανατολικές Φιλοσοφίες περιλαμβάνει τη λέξη "Ειρήνη". Προσευχόμαστε για την Ειρήνη γιατί η Ειρήνη είναι υπέρτατο αγαθό.

Οι στίχοι για την Ειρήνη προέρχονται από την Isha Upanishad (Ĩśopanişat) -  ιερά Βεδικά κείμενα. Ο σωστός τρόπος γραφής είναι Om Śãɱtiɧ Śãɱtiɧ Śãɱtiɧ - όπως φαίνεται κι απ' την γ΄ εικόνα απ' το βιβλίο.

Όπως όλα στο Σύμπαν κινούνται με άκρα μεθοδικότητα, ακρίβεια και ηρεμία σε έναν αέναο κύκλο ημέρας - νύχτας, έτσι και οι δράσεις των όντων πρέπει να βρίσκονται σε ειρήνη. Τώρα πως γίνεται στη Φύση να υπάρχει το παιχνίδι της αλληλοεξόντωσης; θα ρωτήσει κανείς. Αυτό είναι μέρος του Σχεδίου του Δημιουργού που απλά εξηγείται, πως και τα όντα στο ζωϊκό βασίλειο πρέπει να βρουν τροφή - και αυτό έτσι είναι θεμιτό: να σκοτώνει κάποιο ζώο ένα άλλο ζώο - ως προς τα σαρκοφάγα ζώα εν αντιθέσεις προς τα φυλλοφάγα...

Στις ανθρώπινες οντότητες η αλληλοεξόντωση δεν είναι θεμιτή καθώς ο άνθρωπος είναι σε θέση να καλλιεργεί την τροφή του και να την αποθηκεύει ώστε να μπορεί να τραφεί. 

Όπως αναπαυόμαστε τη νύχτα εν ειρήνη έτσι θα πρέπει να κυλά η μέρα - κι αυτή εν ειρήνη. Μια προσευχή προς αυτή την έννοια είναι μάθημα ζωής για τον άνθρωπο που πρέπει να παλεύει αλλά και να ζει ειρηνικά ταυτοχρόνως.

« Εκείνο είναι τέλειο ετούτο είναι τέλειο. Από το τέλειο εγείρεται το τέλειο. Παίρνοντας το τέλειο απ' το τέλειο, απομένει όντως το τέλειο » (Isa Upanishad)

Oliver Shanti - Sacral Nirvana

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Η Ακρόπολη των Αθηνών