Ούτε αυτό ούτε εκείνο

Neti neti neti

Άλογα στο ΝερόΒασισμένο στη Brhadaranyaka Upanishad

Στη φιλοσοφία yoga δίδεται μια παραίνεση που απαλάσσει τον άνθρωπο από την προσκόλληση: ούτε αυτό ούτε εκείνο. Σε μια δύσκολη στιγμή η ενθύμιση αυτής της παραίνεσης απαλάσσει από την περαιτέρω εξάπλωση του νου στο θέμα που κυριαρχεί δυσμενώς εκείνη τη στιγμή. "Ούτε αυτό ούτε το άλλο".

Η διατύπωση είναι Neti neti neti - επαναλαμβάνοντας αυτή τη λέξη ο νους αποσπάται και η εικόνα του δυσάρεστου σιγά σιγά υποχωρεί. Ένα όνειρο που είδες και σε ξύπνησε με το άσχημο μήνυμα του: πως θα ξεφύγεις από την εικόνα του ονείρου αυτού; ένας τρόπος είναι να προφέρεις τις συλλαβές αυτές νοερά στο νου σου. Σιγά σιγά η κακή επιρροή του ονείρου θα εξαφανισθεί κι εσύ θα μπορέσεις να εξακολουθήσεις τον ύπνο σου.

Όταν ο θυμός τείνει να σε καταλάβει, όταν μια ενόχληση από το ντύσιμο σου που ήταν π.χ. ατημέλητο γεμίζει με σκέψεις: τι θα πει αυτός που το πρόσεξε στο σύνολο του ντυσίματος, όταν μια επιβαρυντική για το σώμα εικόνα π.χ. ενός φαγητού, όταν μια περίεργη ένταση πάει να κυριαρχήσει, όταν αυτό που άκουσες από τον συνομιλητή σου σε ενόχλησε όπως π.χ. έχεις πάρει κιλά, όταν όταν όταν...

Η λέξη που θα πρέπει ο νους να ψιθυρίσει μέσα σου είναι "ούτε αυτό, ούτε εκείνο" (μπορεί να με βλάψει...) Neti neti neti κι όλα είναι στη θέση τους συνεχίζοντας την αδιατάραχτη πορεία τους στο γύρισμα της χρονικής στιγμής.

Όπως τα ζώα, τα δένδρα, τα πουλιά τρέχουν και πετούν χωρίς τη σκέψη να αποτελεί εμπόδιο στην πορεία τους έτσι και ο άνθρωπος μπορεί να πετύχει μια απελευθέρωση από τις σκέψεις που πάνε να γεννηθούν - καλές ή κακές, που θα επιφέρουν ένα σταμάτημα της ενέργειας του - ιδίως οι κακές, ένα παντελές μπλοκάρισμα της καλής ενέργειας. Η καλή ενέργεια επιτυγχάνεται π.χ. με την πόση νερού, με ένα ωραίο μπάνιο καθώς το νερό ρέει άφθονο στο σώμα, με μια θαλασσινή βουτιά στα γαλανά νερά της θάλασσας το καλοκαίρι. Νερό είναι το συστατικό της Φύσης που αποδίδει ατόφια στην οντότητα που το δέχεται, όλη του την ευεργεσία.

💦Αυτό το δημοσίευμα είχε ως αφορμή ένα κακό όνειρο. Τα όνειρα είναι φευγαλέες εκδηλώσεις ενός επιβαρυμένου με φοβίες νου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ή με απωθημένες επιθυμίες.

💦 Atman = Ο Εαυτός του Σύμπαντος - που είναι ίδιος με τον εσώτερο εαυτό του ανθρώπου (Βεδική παράδοση)

« Ο εαυτός (Atman) δεν είναι αυτό δεν είναι εκείνο (Neti neti) Είναι άπιαστος - δεν μπορείς να τον πιάσεις, άφθαρτος - δεν μπορείς να τον καταστρέψεις απροσκόλλητος - δεν προσκολλάται πουθενά. Χωρίς περιορισμούς δεν τρέμει, ούτε μπορεί ποτέ να πληγωθεί » Brhadaranyaka No 23 Upanishad

Oliver Shanti Water [Σύνδεση με τη Φύση και τους Πολιτισμούς σ' αυτήν]

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Η Ακρόπολη των Αθηνών