Νους και μη Νους

Διαφυγή απ' τα δεσμά του νου

Ο νους είναι σημαντικό εργαλείο για να γνωρίσουμε τον κόσμο.
Για να συνειδητοποιήσουμε όμως την Αλήθεια και το Όλον, ο μη-νους είναι το εργαλείο.

ShantalaAnoushka Shankar
Λήδα Shantala - Δασκάλα YogaΛήδα Shantala 2

Πρέπει να έχεις νοιώσει τις αρπάγες του νου να σε ακινητοποιούν σ' ένα παρόν που μοιάζει ελώδες. Οι ίδιες σκέψεις αγκιστρωμένες στα μικρά καθημερινά θραύσματα μνήμης χωρίς να μπορείς ή να θέλεις να ξεφύγεις. Γαντζωμένος στη μικρή προσωπική διαδρομή σου με νου προσηλωμένο ακατάπαυστα σε έναν εαυτό περίεργο αμάλγαμα από στιγμές παρελθούσες, παρούσες, μελλοντικές - καλειδοσκόπιο όχι πολύχρωμο αλλά θολό της ζωής σου.

Θέλεις να ξεφύγεις από τον κλοιό του νου αλλά δεν τολμάς να υψώσεις το ανάστημα σου. Κάποιος που θέλει να παλέψει, να ξεφύγει, να αλλάξει τη ροή της μέρας προς μια άλλη κατεύθυνση που όμως δεν το κατορθώνει και κάθεται να τριβελίζει τα μικρά, καθημερινά και τετριμμένα.

Η μόνη διέξοδος είναι το σταμάτημα των πάντων, η ακρόαση προς όλες τις κατευθύνσεις: προς τους εξωτερικούς ήχους, οι εσωτερικοί κραδασμοί μόλις κλείσεις το ραδιόφωνο π.χ. και απλωθεί στο δωμάτιο ησυχία παύουν να έχουν τη δύναμη να σε αποσπούν από την προσπάθεια να ξεφύγεις από το δέσιμο με το εσώτερο σου είναι που κουβαλά όλο το φορτίο των παρελθόντων εποχών, στιγμών επιταγών του παρόντος. Ένα αδιέξοδο σκαμπανέβασμα το καταλαβαίνεις αυτό γιατί δεν προκύπτει έτσι καμιά αλλαγή που τόσο ζητάς.

Ποια είναι η λύση;

🙏 Εντατική άσκηση που θα επιφέρει αποστασιοποίηση από την υπάρχουσα θέση και την ταύτιση με τα υπάρχοντα θέματα και τους καθημερινούς προβληματισμούς
Διεύρυνση της συνειδητότητας, ηρεμία, εμβάθυνση και συνεύρεση με την εσωτερική αλήθεια που θα επιτρέψει στις καρδιές μας να έχουν μία πνευματική εμπειρία γαλήνης και έκστασης μέσα στο πνευματικό φως.

Ναι είναι αλήθεια πως υπάρχουν δύο δρόμοι: του νου και του μη νου. Ο πρώτος συχνά οδηγεί σε αδιέξοδο σκέψεων, συναισθημάτων, τριβών που φέρνει μια φορτισμένη καθημερινή συνήθεια. Ο δεύτερος οδηγεί στην απαγκίστρωση από όλα τα προηγούμενα προς ένα δρόμο ελευθερίας από κάθε είδους δεσμά. Προς την ψυχική ελευθερία.


Pandit Ravi Shankar (1920 - 2012) - Sitar Music

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Η Ακρόπολη των Αθηνών