Δύο όψεις της απεραντοσύνης

Η χαλαρωτική Δυναμη της Θάλασσας

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι φιλόσοφος για να καταλάβει την ένοια "να βγεις έξω να πάρεις λίγο αέρα". Αέρας αυτή είναι η λέξη κλειδί. Ο αέρας με τη θέα της θάλασσας, η αύρα που έρχεται απ' το μακρινό πέλαγος, η απέραντη ομορφιά των κυμάτων κάτω απ' τον ουρανό, αρκεί από μόνο του να συνεφέρει έναν ταρακουνημένο οργανισμό απ' τις διάφορες πιέσεις.

Παραλία 1 - Γλυφάδα, Νοέμβριος

Οφίλος μου Π. πάντα μου έλεγε: Βγες μια βόλτα, πήγαινε στη θάλασσα να πάρεις λίγο απ' τον θαλασσινό αέρα, να ξεφύγεις απ' τις ένοιες... Δυστυχώς αυτός ο φίλος μου - την τελευταία φορά βγήκε βόλτα παντοτινή - όμως σκέπτομαι τα λόγια του, όχι τόσο συχνά, αλλά σήμερα τον έχω φέρει στο νου μου καθώς πιεστικά ζητήματα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα πολύ κακή.

Παραλία 2

Βγες έξω να πάρεις λίγο αέρα ήταν τα λόγια του φίλου μου. Αυτός τώρα δεν υπάρχει κοντά μας είναι σε μια άλλλη σφαίρα άγνωστη αλλά σίγουρα θα έχει ευχαριστηθεί που όλα τέλειωσαν και ξεκίνησε μια καινούργια αρχή, για ένα αλλιώτικο ταξίδι. Κοντά του είναι πάντα, όλοι όσοι τον γνώρισαν, τον συναναστράφηκαν, τον αποχαιρέτησαν χωρίς να έχουν δει το ύστατο χαμόγελο του. Όμως πολλά διδάχτηκαν απ' την πορεία ενός ακόμη αστεριού που έσβησε στο γνωστό σε μας στερέωμα, τ' ουρανού.

Παραλία 3

Όμως κανείς δεν σηκώνεται εύκολα απ' την καρέκλα του με μόνο απ' το γεγονός να βγει άσκοπα, έτσι απλά να κάνει μια βόλτα. Ο συνηθισμένος άνθρωπος εγκλωβίζεται στην ατομική του οντότητα που τη θεωρεί προστατευμένη μέσα από το γνωστό, οικείο του περιβάλλον. Δεν θέλει τίποτε ν' αλλάξει - του αρκεί το γνωστό έστω και με ό,τι δυσάρεστο συνεπάγεται κάποιες (για να μη πως πολλές) φορές.

Παραλία 4

Ηχαλαρωτική δύναμη της θάλασσας είναι μεγάλη απ' το γεγονός και μόνο της επιβλητικής της απεραντοσύνης, εν αντιθέσει μ' εκείνη των βουνών που οριοθετείται από άλλα βουνά ή οροσειρές. Κάτι το τόσο απέραντο κάνει να μοιάζουν όλα τα προσωπικά μας προβλήματα πολύ μικρά έως ασήμαντα. Άλλες φορές αυτή η απεραντωσύνη λειτουργεί σαν βάλσαμο στις φορτωμένες λύπη καρδιές.

💟 Σχετικά: Το εγκώμιο της Θαλάσσης Καρυωτάκης

Δύο όψεις : αυτό σημαίνει η γήινη απεραντοσύνη που τυλίγει τα ανθρώπινα καθορίζοντας το υλικό επίπεδο και η θεϊκή απεραντοσύνη τυλιγμένη στο άγνωστο πέπλο μιας άλλης διάστασης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις