Ο όσιος Ιωσήφ ο Αγιορείτης

Επιτύμβια πλάκα - Όσιος Παΐσιος Αγιορείτης (θ. 1994) Ιερά Μονή Σουρωτής Αγίου Όρους
📿 Την επόμενη βδομάδα αρχίζει η εβδομάδα των Παθών - Μεγάλη Δευτέρα λοιπόν και θα μας βρει όλους κλεισμένους στα σπίτια μας. Το πλεονέκτημα αυτής της κατάστασης μπορεί να γίνει η βαθύτερη σκέψη προς κάτι ανώτερο από εμάς, σε κάτι που αρχικά μπορεί και να μη καταλαβαίναμε ενώ τώρα στην ησυχία του σπιτιού, γίνεται πιο κατανοητό. Μια ιστορία που βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση και ακόμη περισσότερο προς την ενδυνάμωση του εαυτού για να ανταπεξέρχεται καλύτερα στις δυσκολίες της καθημερινότητας είναι η διήγηση του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή:

Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης (1898-1959)
📿 Ο όσιος Ιωσήφ ο επονομαζόμενος Ησυχαστής και Σπηλαιώτης, ζούσε αποτραβηγμένος στην σκήτη του στη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Ωστόσο πιστοί κατέφθαναν κοντά του για να πάρουν την ευλογία του - το λιγότερο πέντ' έξι τη φορά. Ο κόσμος δεν ήταν τόσο πολύς όσο η φασαρία για τους ερημίτιες καλόγερους. Έλεγε ο όσιος πως δεν αντέχει το θόρυβο και τη βοή ανησυχώντας για τον σύντροφο του στην ασκητική  ζωή, όσιο Αρσένιο τον Σπηλαιώτη. Αντί να ωφεληθούν, περισσότερο έβλαπταν με τις ιδιοτροπίες τους. Παρακαλούσε τον Θεό να δώσει λύση στην κατάσταση.

Μια μέρα καθώς έδυε ο ήλιος κι έχοντας φύγει και οι τελευταίοι πιστοί, ετοιμαζόταν να πέσει για τον ύπνο του στο στενό του στρώμα. Λίγο πριν ενώ προσευχόταν, ένα φως γέμισε το δωμάτιο κι από τη στέγη που σα ν' άνοιξε, φάνηκε ο Χριστός κρατώντας το Σταυρό του. Είχε κατέβει δίπλα του, ο Σταυρός ακουμπούσε σχεδόν στο πάτωμα. Γυρίζει τότε και του λέει:

"Τόσον εύκολα κουράζεσθε εσείς; Δεν βλέπεις εμένα τι υπέφερα για εσάς;"

Μετά έφυγε πάλι για τον ουρανό. Ο μοναχός Ιωσήφ την επομένη διηγήθηκε το ενύπνιο του στον σύντροφο μοναχό. Τις επόμενες μέρες, καθώς έφθαναν και πάλι οι προσκυνητές, την ησυχία δεν διασπούσαν οι φωνές τους, τα πατήματα τους θαρρείς και ήταν αθόρυβα. Έρχονταν κι έφευγαν χωρίς να ενοχλούν. Τι υπέροχη ήταν πάλι η ειρήνη στη σκήτη τους. Οι μέρες της τυραννίας του απ' τη βοή του κόσμου είχαν τελειώσει...
Γιατί να γκρινιάζεις, να ανησυχείς, να στενοχωριέσαι; ο Χριστός υπέφερε τόσα μαρτύρια - κι εσύ δεν μπορείς να το αντέξεις αυτό;
Περιστατικό παρμένο από το βιβλίο του Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού, (1898 - 1959) «Θείας χάριτος εμπειρίες, Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής, Επιστολιμαία βιογραφία – Ανέκδοτες επιστολές και Ποιήματα». Έκδοση Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

📿 Αρχική πηγή άρθρου: pemptousia.gr | φωτό 1 mountathosinfos.gr/el

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι