Ο χορός είναι η ζωή μου

Από τον κόσμο των χορευτών του κλασσικού χορού
Polina - Anastasia Shevtsova
Η Πολίνα είναι ένα οκτάχρονο κορίτσι που το πηγαίο ταλέντο της στο χορό, οδηγεί στην επιλογή και ακολούθως στη μεγάλη προσπάθεια της, να γίνει χορεύτρια. Μεγαλώνοντας, τη βλέπουμε στο ταπεινό της σπίτι στα περίχωρα της Μόσχας, μαζί με τους γονείς της, στη σχολή χορού με τον αυστηρό δάσκαλο Bojinky που την προτρέπει όλο και περισσότερο να τελειοποιηθεί, για να εισαχθεί στη φημισμένη σχολή των μπαλέτων Μπολσόι.

Bojinsky - Aleksey Guskov
Στο σπίτι η ζωή μοιάζει να είναι δύσκολη με έναν πατέρα που ανακατεύεται με τη τοπική μαφία σε σημείο να μπαίνουν σπίτι και να τον απειλούν για τη ζωή του μπροστά στα μάτια της κόρης του Polina, της έντρομης γυναίκας του Natalia - ενώ διασκέδαζαν μετά το φαγητό - τραγουδώντας και χορεύοντας αμέριμνοι... Άλλοτε στα χιονισμένα τοπία έξω από τη Μόσχα τη βλέπουμε μαζί με τον πατέρα της Άντον - που είναι και κυνηγός θηραμάτων, να σκοτώνει ένα πανέμορφο ελάφι που πέφτει ακίνητο στο χιόνι. Σ' αυτή την απελπιστικά δύσκολη ζωή, άλλη διέξοδος δεν υπάρχει για 'κείνην από τον χορό.
Ωστόσο η εκτέλεση χορογραφιών άλλων δεν την ευχαριστεί. Θέλει να χορεύει όπως εκείνη ξέρει καθώς τη βλέπουμε να χορεύει κοντά στις πολυκατοικίες όπου μένουν, στο χιόνι, μέσα στο κρύο κάνοντας τις δικές της φιγούρες.
Καθώς προετοιμάζεται να γίνεται δεκτή στη σχολή Μπολσόι, γνωρίζεται με τον νεαρό χορευτή Adrien και χορεύουν μαζί αλλά ένα απρόοπτο γεγονός - σπάει τον αστράγαλο της σε μια φιγούρα μαζί του, παράλληλα βλέπει μια μοντέρνα χορογραφία που την συνεπαίρνει, κι έτσι αποφασίζει να φύγει στην Ευρώπη στη Γαλλία ειδικότερα στην Aix-en-Provence όπου σήμερα και η γνωστή σχολή χορού Ballet Preljocaj /Pavillon Noir.

"Η Πολίνα που ξέρετε δεν υπάρχει πια" λέει στους φίλους της. "Και το Μπολσόι; τι θα γίνει;" τη ρωτάει η μητέρα της "Θέλω να μάθω να κοιτάζω τον κόσμο γύρω μου" της απαντάει έχοντας πάρει την απόφαση της.

Στην Ευρώπη πια... Πιάνει δουλειά σε ένα μπαρ για να μπορεί να ζήσει, περνάει δύσκολες στιγμές επιστρέφοντας αργά στο σπίτι της, απόρροια της νυχτερινής ζωής που κάνει.


Polina Dancer sa vie 2016
Όμως όταν γνωρίζεται με έναν άλλο χορευτή στην Aix - τον Karl, και χορεύουν μόνοι τους στους δρόμους όπου έχουν βγει βόλτα, η παλιά Πολίνα θαρρείς και ξαναγεννιέται. Δεν είναι σίγουρα ο κλασσικός χορός είναι μια μοντέρνα, ξέφρενη χορογραφία την οποία αργότερα τελειοποιώντας την την παρουσιάζουν σε μια επιτροπή στη Μόσχα. Έτσι η παλιά χορεύτρια του κλασσικού χορού, γίνεται μια μοντέρνου ύφους χορεύτρια έχοντας περάσει από την Ακαδημαϊσμό στο Μοντερνισμό - πραγματοποιώντας μια παλιά της έφεση. Μπορεί να έχασε μια θέση στα Μπολσόι, όμως κυνήγησε το όνειρο της όταν χόρευε στο χιονισμένο δρόμο, επιστρέφοντας ή πηγαίνοντας στη σχολή χορού.

Polina: Ο χορός είναι η ζωή μου (2016) on IMDb
Τίτλος: Πολίνα: ο χορός είναι η ζωή μου
Σκηνοθεσία: Valérie Müller, Angelin Preljocaj
Πρωταγωνιστούν: Anastasia Shevtsova, Aleksey Guskov, Niels Schneider, Jérémy Belingard, Veronica Zhovnytska (Πολίνα 8 ετών), Julette Binoche, Miglen Mirtchev, Kseniya Kutepova
Έτος: 2016
Διάρκεια: 108΄
Τόποι γυρισμάτων: Μόσχα, Aix-en-Provence
Μουσική: Κομμάτια Philip Glass (κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα) κ.ά.
Διακρίσεις: Συμμετοχή στις "Ημέρες δημιουργών", Βενετία 2016
Αξιολόγηση: 💚💚💚

Κριτικές: Ένα έργο διπλής σημασίας - ωδή στην δημιουργικότητα, στην αντίσταση, την ευγνωμοσύνη δια μέσου του χορού (La Croix), Μια πορεία προς το πεπρωμένο δια μέσου της διαδοχής εικόνων του σώματος, των βλεμμάτων, του χορού (Le Monde)

Λεπτομέρειες: Η Anastasia Shevtsova, είναι πραγματική χορεύτρια στη Vaganova Academy στην Αγία Πετρούπολη, μετέπειτα στη σχολή Mariinsky ballet επίσης στην Αγία Πετρούπολη. Προέρχεται από το κλασσικό μπαλέτο και επί έξι μήνες έκανε μοντέρνο χορό για τις ανάγκες του έργου, επιλέχτηκε για το ρόλο ανάμεσα σε 600 χορεύτριες κλασσικού χορού, ο Angelin Preljocaj είναι χορευτής και χορογράφος - κλασσικού χορού αρχικά, που μεταπήδησε στη μοντέρνα χορογραφία, όπως η Πολίνα στο έργο, ο Jérémy Belingard είναι πρώτος χορευτής στην Όπερα του Παρισιού.

Μια ταινία ρεαλιστική και ποιητική μαζί, σ' ένα άρτιο καλλιτεχνικό πλαίσιο, που δείχνει το δύσκολο δρόμο και τις επιλογές των χορευτών κλασσικού χορού.

Philip Glass - Violin & Orchestra Concerto No. 1

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι