Η Τέχνη της πειθούς
Blaise Pascal - Η Τέχνη της Πειθούς
Μπλέιζ Πασκάλ (1623-1662) | Η Τέχνης της Πειθούς |
The Art of Persuading
Blaise Pascal (17th c.)Μελετώντας την αλήθεια, μπορεί κανείς να έχει τρεις κυρίως στόχους: Ο πρώτος είναι να την ανακαλύπτει όταν την αναζητά.
Ο δεύτερος, να την αποδεικνύει εφόσον τη γνωρίζει.
Ο τελευταίος, να τη διακρίνει από το ψεύδος όταν την εξετάζει. Η γεωμετρία, που διαπρέπει σε αυτά τα τρία πεδία, έχει αναδείξει την τέχνη της απόδειξης αληθειών και της τεκμηρίωσής τους με τρόπο αδιαμφισβήτητο.
Κι αυτή η τέχνη (η Γεωμετρία) συνίσταται σε δύο κυρίως πράγματα: αφενός στην τεκμηρίωση κάθε συγκεκριμένης πρότασης και αφετέρου στην τοποθέτηση όλων των προτάσεων στη βέλτιστη δυνατή διάταξη.
Η Αθλιότητα του Ανθρώπου και Άλλες Ιστορίες
Misère de l' homme et autres histoires |
Misère de l' homme et autres histoires
Μια σειρά σκέψεων, σημειωμένων κατά διαστήματα σε πρόχειρα χαρτιά, κυρίως κατά τη διάρκεια των ετών 1656-1658, έμελλε, έπειτα από μια περιπετειώδη πορεία αντάξια του περιεχομένου τους και μετά το θάνατο του Μπλεζ Πασκάλ (1623-1662), να παραδοθούν στη δημοσιότητα κι από κει με τη σειρά τους να κατακτήσουν μια κορυφαία θέση στην ιστορία της ευρωπαϊκής σκέψης.
Αυτά τα πρόχειρα σημειώματα τα οποία ο Πασκάλ, όσο ζούσε, επιδίωκε να διατάξει σε νοηματικές ενότητες, εξέδωσαν οι απόγονοί του το 1669-1670 υπό τον τίτλο: "Σκέψεις του κου. Πασκάλ για τη Θρησκεία και για Ορισμένα Άλλα Ζητήματα, που μετά το Θάνατό του βρέθηκαν ανάμεσα στα Χαρτιά του". [...]
Blaise Pascal Περιέχονται οι ενότητες:
- Η θέση του ανθρώπου μέσα στη φύση: τα δύο άπειρα
- Η αθλιότητα του ανθρώπου: οι απατηλές δυνάμεις
- Οι αισθήσεις και η μνήμη
- Η φαντασία
- Το έθος (συνήθεια)
- Η φιλαυτία
- Η έπαρση και η ματαιοδοξία
- Αντιλεγόμενα
- Μωρία της ανθρώπινης επιστήμης και της φιλοσοφίας
- Η διασκέδαση
- Ο άνθρωπος μέσα στην κοινωνία: Η αδικία των ανθρώπινων νόμων
Related [Μουσείο Φλωμπέρ] εδώ