Απλά ...βλέπε

Jiddu Krishnamurti ⁜ H. D. Thoreau

Τζιντού ΚρισναμούρτιΧένρι Ντέιβιντ Θορό

Ο Τζιντού Κρισναμούρτι (Jiddu Krishnamurti) (1895-1986 /91) υπήρξε ένας "πεφωτισμένος" άνθρωπος με ένα πλούσιο παρελθόν ως δάσκαλος, συγγραφεύς, φιλόσοφος. Γεννημένος στην Ινδία ακολούθησε το δρόμο της "Φώτισης" (Enlightment) που και ο Βούδδας ως ιδρυτής του ακολούθησε, ξεπερνώντας τον Ινδουϊσμό φτιάχνοντας τη δική του θεωρία στηριγμένη στην αρχή "Δεν υπάρχουν Αυθεντίες".

Αυτό σήμανε πως είσαι ο ίδιος κύριος του εαυτού σου και καμμιά θεωρία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δική σου παρατήρηση. Ποια παρατήρηση όμως; Αυτή στην οποία δεν υπεισέρχεται καμμιά προσωπική εκτιμηση, θεώρηση, άποψη, αλλά η σκέτη παρατήρηση του αντικειμένου που υποπίπτει κάθε φορά στις αισθήσεις.

Σημασία δεν έχει αυτό που κοιτάς - Σημασία έχει αυτό που βλέπεις —Henry David Thoreau

Εδώ πρέπει να διασαφηνισθεί πως από φιλοσοφικής πλευράς αυτό το "δόγμα" ισχύει απαραίτητα, όμως από λογοτεχνικής πλευράς καθόλου, καθώς στο συγγραφέα υπεισέρχεται η δική του αισθηματική θεώρηση των πραγμάτων. Ωστόσο στην ανωτέρω ρήση του Κρισναμούρτι αναφέρεται το "χωρίς να κρίνεις" με την έννοια "να κατηγορείς" - ακόμη ένα στοιχείο που θεμελιώνει την ανεξαρτησία του ατόμου απέναντι στις κοσμοθεωρίες και τις επί μέρους διδασκαλίες.

Η πληθώρα των βιβλίων που συνέγραψε, οι επισκέψεις του σε πολλά μέρη του κόσμου - ήρθε και στην Ελλάδα, οι ανά τον κόσμο διαλέξεις του, τον καθιστούν μια μοναδική, εξέχουσα προσωπικότητα στον κόσμο της σκέψης του 20ου αιώνα.

🛕 Βλέπε "Ο Κρισναμούρτι στην Ελλάδα" εδώ

Walden - Life in the Woods 1854

Walden Thoreau.jpgBy Unknown author - English Wikipedia, originally updated by user:Shward103. Same title page can be seen at <a rel="nofollow" class="external text" href="http://www.walden.org/Library/The_Writings_of_Henry_David_Thoreau:_The_Digital_Collection/Walden">The Walden Woods Project</a>, Public Domain, Link

Henry David Thoreau γ. Κόνκορντ, Μασαχουσέτη ΗΠΑ 1817, θ. Κόνκορντ Μασαχουσέτη 1867 -

(Χένρι Ντέιβιντ Θορό) : Αμερικανός φιλόσοφος, συγγραφεύς ποιητής, του 19ου αιώνα, συνέγραψε περί τα 20 έργα μεταξύ των οποίων "Ανυπακοή προς το Κράτος" που επηρρέασε μεταξύ άλλων τους Λ. Τολστόι, Μαχάτμα Γκάντι, Μάρτιν Λούθερ Κιγκ - κατατάσσοντας τον στον Αναρχισμό (Anarchism), το "Ζωή στο δάσος" (Walden) με θέμα την απλή ζωή στη Φύση - με μότο "Πάντα σε Εγρήγορση", κρατώντας ημερολόγια σ' όλη του τη ζωή από ταξίδια στην ενδοχώρα, με θέμα τη Βοτανολογία όπως το "Φθινοπωρινα Χρώματα" - μελέτη πάνω στα είδη του φυσικού βασιλείου.

Επίσης δοκίμια με θέμα τη "Συνειδητή Παρατήρηση" το τελευταίο εντάσσοντας τον στους Υπερβατικούς (Transcendental) Φιλοσόφους.


Franz Schubert Symphony No 5 Allegro

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Η Ακρόπολη των Αθηνών