Ενδιαφέρον στην τιμιότητα

Κοιτάμε μπροστά στο καλό

Noel Coward
ΑνθοδέσμηΝόελ ΚάουαρντΝόελ Κάουαρντ
Eden Rock Cap d' Antibes
French Riviera
Πολλοί άνθρωποι μένουν απαθείς προς την εντιμότητα ενώ προσελκύεται το ενδιαφέρον τους προς την ατιμία

Τι θα πει αυτό; Συνέχεια βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις απεχθούς περιεχομένου: ληστείες, απάτες στο δημόσιο χώρο, κακοποιήσεις παιδιών, φόνοι γυναικών, φόνους εργαζομένων σε επιχειρήσεις για κλοπή,  αρπαγές τιμαλφών μέσα στα σπίτια και άλλες κολάσιμες πράξεις. 

Το ενδιαφέρον για κάτι καλό, για κάτι που θα 'πρεπε να παραδειγματίζει είναι ανύπαρκτο καθώς δεν προβάλλεται από τα media, καθιστώντας το έτσι ανύπαρκτο. Και όμως οι καλές πράξεις, η εντιμότητα υπάρχει καθώς οι καλοί άνθρωποι δεν έχουν εξαφανισθεί τουναντίον, υπάρχουν γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορεί να σταθεί καμιά κοινωνία όρθια.

Ποιες είναι οι καλές πράξεις; Αυτές που βοηθούν τον συνάνθρωπο προς τα εκεί πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον μας. Καμιά πράξη δεν έχει τόση αξία όσο αυτή που απευθύνεται στο διπλανό μας και όχι στον εαυτό μας. Υπέρτατη εντολή είναι κάνε το καλό, βοήθησε, δώσε προς τον άλλον. Και για να θυμηθούμε την παροιμία "Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό". Επίσης η ρήση Ή ο γιαλός είναι στραβός ή εμείς στραβά αρμενίζουμε, είναι διδακτική σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αν εμείς είμαστε σωστοί ο γιαλός είναι ίσιος. Ο παραπλανητικός φακός της προβολής ενός μέρους της πραγματικότητας καθιστά την πραγματικότητα αποκρουστική.

Ο δρόμος προς μια άλλη πραγματικότητα υπάρχει και αυτός είναι δίπλα μας και αυτόν πρέπει να κοιτάμε καθώς βαδίζουμε στην καθημερινή μας ζωή. Έτσι η ματιά θα μένει καθαρή χωρίς την αποτύπωση στο νου ενός πλήθους θλιβερών παραστάσεων.

Noel Coward, Άγγλος δραματουργός - 😈 σχετικά "Ξόρκισε το φάντασμα" από θεατρικό έργο εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Η Ακρόπολη των Αθηνών