Δεν υπάρχουν απαντήσεις

Γιατί αυτό και όχι εκείνο;

Ταϊτή - Nave nave moe - Ζωγραφικό Paul GaughinΞάνθη - Παλιά οδός Καπνεργατών - Ζωγραφικό Σταθόπουλος

Πολλές φορές αναρρωτιόμαστε για κάτι που δεν έχουμε κατανοήσει την έκβαση του: γιατί συνέβη αυτό έτσι και όχι αλλιώς; Όσο και να ανακαλούμε στη μνήμη τα γεγονότα δεν παίρνουμε απάντηση διότι θα μπορούσε να είχε συμβεί το αντίθετο από εκείνο που συνέβη ως αποτέλεσμα.

Εδώ δεν χωρά η ρήση του Αμερικανού φωτογράφου Μαν Ρέι: "Είναι αυτό; Όχι! είναι εκείνο; Όχι!" [Man Ray Κοιτώντας στο φακό] διότι συνέβη το ένα από τα δύο ενδεχόμενα, με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Στη φιλοσοφία υπάρχει το αίτιο και το αποτέλεσμα του όμως ποιος καθορίζει το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα; για το αίτιο είμαστε εμείς που δράσαμε τότε με τον χ ή ψ τρόπο. Όμως το αποτέλεσμα συχνά είναι δυσνόητο. Πως συνέβη αυτό λέμε και όχι το άλλο;

Δεν υπάρχουν απαντήσεις παρά μόνο στον υπέρτατο Νου που καθορίζει την πορεία του κόσμου. Είτε θέλουμε να το ονομαζουμε τύχη είτε θέλημα θεού είτα ό,τι άλλο... Η τύχη κανονίζει λοιπόν την πορεία μας στον κόσμο, το αποτέλεσμα των πράξεων μας. Όσο προσπαθούμε να δρούμε συνειδητά, όσο φροντίζουμε για καλές πράξεις που θα μας επιφέρουν εσωτερική ειρήνη, όσο κι αν θέλουμε να είμαστε κύριοι του εαυτού μας, πάντα υπάρχουν πράγματα που ξεφεύγουν της διανόησης μας όταν γίνονται, που οι συνέπειες τους δεν είναι ορατές. Φαίνονται ορισμένα πράγματα φυσιολογικά στον ρου της καθημερινότητας και όμως συχνά διαταράσσουν με απρόβλεπτες συνέπειες την ιστορία του καθενός μας.

Υπάρχουμε σίγουρα υποταγμένοι στη θέληση μιας Ανώτερης βούλησης που κινεί τα νήματα της προσωπικής μας ιστορίας. Πες τύχη πες το Θεός τι σημασία έχουν οι λέξεις όταν μπροστά μας ορθώνεται ένας αδιαπέραστος τοίχος άγνοιας. Ας μη μεμψιμοιρούμε λοιπόν για το ένα ή το άλο. Εμείς δεν ήμασταν υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεται να κατηγορούμε τον εαυτό μας για όσα δεν κάναμε, είδαμε, προβλέψαμε. Ας σκεφτούμε την απάντηση καλύτερα. Όσα εμείς δεν βλέπουμε, δε ξέρουμε, δεν μπορούμε να καταλάβουμε υπάρχει Εκείνος που ξέρει όλες τις απαντήσεις, όλες τις κατευθύνσεις που πήρε η ζωή μας και σίγουρα μας καταλαβαίνει, αλλά είναι αμέτοχος ως εκ της Φύσεως του. 

Ας πορευόμαστε μ' αυτή τη βεβαιότητα. Είναι απ' τις λιγοστές που μπορούμε να έχουμε.

Σκέψεις χθεσινές ενώ βρισκόμουν στο δρόμο με το αυτοκίνητο και μια ηρεμία επικρατούσε στην ατμόσφαιρα 

Ερωτήματα

  • Γιατί πήγε ο Πολ Γκωγκέν στην Ταϊτή;
  • Τι απέγινε η αίγλη του παρελθόντος;

👉 Σχετικά: ποίημα "Αναπάντητα Ερωτηματικά" εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Η Ακρόπολη των Αθηνών