Η Μεγάλη Επιστροφή

Ανεπίδοτα Γράμματα

Γκονγκ Λι - Η Μεγάλη ΕπιστροφήYimou Zhang - Η Μεγάλη Επιστροφή /Gui Lai 2014

Η Φεγκ ζει με την κόρη της Νταντάν και τον άνδρα της Λου στη φτωχική τους κατοικία όταν μια μέρα οι Φρουροί της Κόκκινης Επανάστασης συλλαμβάνουν τον άνδρα της και τον φυλακίζουν ως αντεπαναστάτη. Τους απαγορεύουν να τον δουν όταν μια μέρα εκείνος δραπετεύει από τη φυλακή απειλώντας με κυρώσεις εναντίον τους - εκείνης που είναι δασκάλα και της κόρης της που είναι μαθήτρια στη σχολή Χορού της πόλης τους.

Ωστόσο η Φεγκ επιμένει να συναντήσει τον άνδρα της ώσπου μια μέρα που θα συναντιόνταν στον σταθμό καθώς η Ντανταν έχει προδώσει τη συνάντηση τους, συλλαμβάνουν εκ νέου εκείνον καθώς βρίσκονται λίγα μέτρα πριν ιδωθούν. Τον ξαναστέλνουν εξορία. 

Αυτό το γεγονός της νέας σύλληψη του αποβαίνει μοιραίο για την ψυχική υγεία της Φεγκ καθώς παθαίνει αμνησία. Όταν μετά από δέκα χρόνια τον συναντά επειδή τον έχουν πια απελευθερώσει καθώς η Πολιτιστική Επανάσταση έχει εξελιχθεί σε ένα πιο δημοκρατικό καθεστώς, δεν τον αναγνωρίζει και τον διώχνει συγχέοντας τον με τον κομματικό αρχηγό που την είχε κακοποιήσει την εποχή της φυλάκισης του. Αδύναντον να τον αναγνωρίσει όσες φορές κι αν προσπάθησε τον έδιωχνε. Το ίδιο και την κόρη της που νομίζει πως εξακολουθεί τα μαθήματα στη σχολή Χορού ενώ εκείνη δουλεύει σε μια βιοτεχνία ραπτικής.

Ο πατέρας με την κόρη απελπισμένοι με την κατάσταση της μητέρας προσπαθούν με κάθε τρόπο να τη φέρουν στην πραγματικότητα. Τα γράμματα που της έστελνε από τη φυλακή ποτέ δεν τα λάμβανε και καθώς τα έχει βρει ανοιγμένα, της τα πάει και μαζί στο σπίτι της τα διαβάζουν. Και πάλι δεν τον αναγνωρίζει καθώς τον θεωρεί απλά έναν γείτονα που της διαβάζει τις επιστολές καθώς είναι δυσανάγνωστες και σε πολυκαιρισμένα σημειωματάρια. Ούτε με τη μουσική που της παίζει στο πιάνο καθώς μηχανεύεται πως είναι ο χορδιστής του πιάνου, μπορούν να επαναφέρουν τη μνήμη της στον άνδρα της που έπαιζε παλιά.

Η ζωή κυά καθώς κάθε μήνα πηγαίνει στο σταθμό να συναντήσει εξερχόμενο από τη φυλακή νομίζοντας. Στο χέρι της πάντα ένα πανό με μεγάλα γράμματα με το όνομα του: Λου. Πέρασαν τα χρόνια και τέλος μαζί του με τον γείτονα, όπως τον νομίζει, περιμένουν στο σταθμό την επιστροφή του ανδρός της.

Μια μεγαλόπνοη ταινία για το κακό που έκαναν αυτά τα καθεστώτα στους ανθρώπους μαζί βέβαια με τα ορισμένα καλά που τους παρείχαν - μια εξασφάλιση έστω υποτυπώδη, μιας ανθρώπινης ζωής. Η δασκάλα χάνει το μυαλό της - ούτε η μέθοδος του Dėja Vu (με τα γράμματα και τις φωτογραφίες) μπορεί να την επαναφέρει.

Ο Γιμού Ζανγκ μας λέει: Είναι μία ιστορία αγάπης για την ευτυχία και τη θλίψη, για τον χωρισμό και την επανασύνδεση

Η αγάπη του άνδρα της ήταν τεράστια το ίδιο κι εκείνης που χρόνια τον περίμενε με την αμνησία (ψυχογενής αμνησια) να στέκεται εμπόδιο στην αναγνώριση του.

Στοιχεία Ταινίας

  • Τίτλος: Η Μεγάλη Επιστροφή /Gui lai
  • Σκηνοθεσία: Γιμού Ζανγκ  /Yimou Zhang
  • Πρωταγωνιστούν: Γκογκ Λι, Νταομίγκ Τσεν, Χουιβέν Ζανγκ
  • Διάρκεια: 109΄ 
  • Είδος: Δράμα Ρομανς
  • Χώρα: Κίνα
  • Έτος: 2014
  • Τιμητικές διακρίσεις κυριότερες: Bloggers Βραβείο Πορτογαλίας 2016 Σκηνοθέτης Yimou Zhang, Changchun Festival Βραβείο Χρυσό Ελάφι Gong Li, Υποψηφιότητα επίσης Σκηνοθεσία Yimou Zhang Ηθοποιία Daoming Chen Μουσική Σενάριο, China Film Diretors Guild Ηθοποιίας Gong Li
  • Αξιολόγηση: 💛💛💛💛💛

Yimou Zhang Η Μεγάλη Επιστροφή 2014

Δημοφιλείς αναρτήσεις