Δαφνί

Διδακτικές Ιστορίες Δαφνί

Δαφνί Είσοδος - Παλιά φωτογραφία Περιοχή Χαϊδάρι
Δαφνί 1930
"Κάποτε πήγαμε στο Δαφνί ήταν να δούμε κάποιον γνωστό. Μόλις μπήκαμε μας περιτριγύρισαν οι τρελοί. Όλο μας έλεγαν "έχεις ένα τσιγάρο;" κάνοντας και τη σχετική κίνηση σα να ρουφάνε τον καπνό" —Περισσότερα για Δαφνί (ιστοσελίδα) εδώ

Ήταν κάποτε μια πολύ μορφωμένη κοπέλα αλλά απ' τη πολλή μελέτη της σάλεψε ο νους. Οι δικοί της αναγκάστηκαν να την βάλουν στο Δαφνί - απ' την επαρχία όπου βρίσκονταν, ήρθαν γι' αυτό το σκοπό στην Αθήνα. Μετά γύρισαν σπίτι τους. Οι μέρες κυλούσαν και ο εγκλεισμός της κοπέλας συνεχιζόταν ώσπου ήρθε και τη ζήτησε μια θεία της - εγγυώμενη γι' αυτήν.

Στο σπίτι της στην Αθήνα - κάπου σε μια δυτική συνοικία, η κοπέλα βρισκόταν τον περισσότερο χρόνο σ' ένα κρεβατάκι στο χωλ κοντά στην είσοδο. Κάποιος συγγενής πήγε να επισκεφθεί το σπίτι της θείας. Μπαίνοντας είδε το κρεβάτι με την κοπέλα κουκουλωμένη με την κουβέρτα να βγάζει κάτι ανεπαίσθητους και ακαταλαβίστικους ήχους. "Τι έχει" ρώτησε τις γυναίκες (γειτόνισες) που είχαν μαζευτεί στο δωμάτιο.

"Τίποτα δεν έχει" του απάντησαν. "Απλά πρέπει να μένει ξαπλωμένη καθώς βρίσκεται υπό την επήρρεια των ψυχοφαρμάκων"

Εκείνος πήγε κοντά της και έβαλε τα χέρια του στην κουβέρτα επάνω της και προσευχήθηκε στον Κύριο. Μετά έφυγε...

Σε λίγο καιρό ξαναπέρασε από το σπίτι εκείνο. Η κοπέλα είχε γίνει καλά του είπαν Τώρα μένει μόνη της και φροντίζει μια χαρά τον εαυτό της.

Παραπέμπει στο θαύμα του Χριστού με το κοράσιον που σηκώθηκε μόλις την ακούμπησε (ευλογία) με τα χέρια του. Πρόκειται για μια ιστορία που διηγήθηκε όπως την έζησε πιστός της Εκκλησίας των Ευαγγελιστών.

Συμπέρασμα - Ερώτημα - Επισήμανση

  1. (1) Ό,τι επαναλαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις δυνατόν να μας επιφέρει και μεγάλα προβλήματα
  2. (2) Είναι δυνατόν ο άνθρωπος πλασμένος "κατ' εικόνα και ομοίωσιν" του Θεού να αναπτύξει με όπλο τη "φώτιση" την πίστη του, υπερφυσικές ιδιότητες;
  3. Το γαρ πολύ του έρωτος γεννά παραφροσύνη - Το ίδιο με τη μελέτη - (βλέπε Νίτσε)
  4. Ο αλκοολισμός θεωρείται ψυχική νόσος και ανήκει στις ψυχιατρικές παθήσεις - όπως και η χρήση ναρκωτικών ουσιών

Another Round - Άσπρο - Πάτο Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2021

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Η Ακρόπολη των Αθηνών