Μέγας Αλέξανδρος

Αλέξανδρος, ο Μακεδών

Ο Μέγας Αλέξανδρος, κοινώς γνωστός ως Αλέξανδρος ο Μέγας ή Αλέξανδρος Γ΄ ο Μακεδών, ήταν Έλληνας βασιλεύς του Βασιλείου της Μακεδονίας, αυτοκράτορας της Μακεδονικής αυτοκρατορίας και μέλος της δυναστείας των Αργεαδών. Ήταν ο ηγεμόνας της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Αχαιμενιδικής αυτοκρατορίας. (Βικιπαίδεια)
Εξημέρωση του Βουκεφάλα
Ο Μέγας Αλέξανδρος (Αρχαία Πέλλα 356 π.Χ. - Βαβυλώνα 323 π.Χ.) υπήρξε από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας. Από την γενέτειρα του την Πέλλα, μέχρι τη μακρινή Ινδία 🛕 οι σημαντικότερες μάχες που κέρδισε, τον ανέδειξαν ως έναν από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες όλων των εποχών.
Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας, πατέρας του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας, μητέρα του η Ολυμπιάς πριγκήπισα της Ηπείρου. Από μικρός φαινόταν ξεχωριστός καθώς κατάφερε να δαμάσει τον Βουκεφάλα, ένα άγριο άλογο που κανείς δεν κατάφερνε να ιππεύσει. "Αυτό το παιδί έχει μεγάλα χαρίσματα, θα γίνει σπουδαίος βασιλιάς όταν μεγαλώσει" πολλοί είπαν τότε με θαυμασμό.

Αριστοτέλης, Αλέξανδρος και Ηφαιστίων

Ο Φίλιππος φρόντισε για την εκπαίδευση του, προσέλαβε τον Αριστοτέλη, τον μεγαλύτερο φιλόσοφο της εποχής εκείνης για να του διδάξει όλες τις επιστήμες. Ήθελε να τον κάνει σοφό και δίκαιο βασιλιά. Συνοδοιπόρος του από τα μικρά του χρόνια και μετά, ήταν πάντα ο φίλος του Ηφαιστίων.

Τα χρόνια περνούσαν και ο Αλέξανδρος παρακολουθούσε τον πατέρα του να μιλά για μια μεγάλη μακεδονική αυτοκρατορία, που θα ξεκινούσε από την Ελλάδα και θα κατακτούσε την Ασία. Στόχος του Φιλίππου ήταν να εκστρατεύσει εναντίον των Περσών υπό τον βασιλιά Δαρείο Γ΄ την εποχή εκείνη, και να κατακτήσει τις περιοχές τους. Έτσι η Μακεδονία θα γινόταν μια τεράστια αυτοκρατορία. Ο Αλέξανδρος αδημονούσε να πάρει μέρος στις μάχες γι' αυτόν τον σκοπό.

Αλέξανδρος και Βουκεφάλας

 Η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε όταν ο Φίλιππος δολοφονήθηκε στο γάμο της κόρης του από έναν στρατιώτη. Έτσι ο Αλέξανδρος έγινε βασιλιάς σε ηλικία 20 ετών. Όταν ανέβηκε στο θρόνο αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όνειρο του πατέρα του. Επειδή όμως κάποιες ελληνικές πόλεις αμφισβήτησαν τη βασιλεία του και ξεσηκώθηκαν, κινήθηκε εναντίον τους, τις νίκησε κι έτσι όλες οι ελληνικές πόλεις τον αποδέχτηκαν ως βασιλιά. 

Τροία - Μπροστά στον Τάφο του Αχιλλέα

Τώρα πια ήταν έτοιμος για την εκστρατεία του. Μάζεψε όσο στρατό μπορούσε καθώς και τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων και ξεκίνησε για την Ασία. Πρώτος σταθμός του ήταν η Τροία. Εκεί σταμάτησε να επισκεφθεί τον τάφο του αγαπημένου του ήρωα Αχιλλέα αποφασισμένος να γίνει κι αυτός τόσο γεναίος και ξακουστός όσο εκείνος.

🗽 Επιμύθιον φιλοσοφίας: Η Ιστορία γράφεται απ' τους Πολεμιστές - Ηγέτες και όχι από τους Οικονομολόγους!

Πηγή άρθρου: Μέγας Αλέξανδρος, συγγραφεύς Χρυσάνθη Καραΐσκου εκδόσεις Διάπλαση, εικονογράφιση Νέστωρ Ξουρής.

Η Χρυσάνθη Καραΐσκου, γεννήθηκε και εργάζεται στον Έβρο. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2000 βρίσκεται στη δημόσια εκπαίδευση. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας. Η εργασία της σε σχολεία των Χανίων και του Έβρου αποτέλεσε την αφορμή για την καταγραφή παραδοσιακών παραμυθιών αλλά και παιχνιδιών, τόσο από τα μέρη όπου δίδαξε όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Έλαβε μέρος σε προγράμματα θεατρικής αγωγής καθώς και περιβαλλοντικά.


Βασιλιάς Αλέξανδρος - Μουσική σύνθεση: Σταμάτης Σπανουδάκης

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι