Χορευτής μέσα στη μάχη

Ποιητής και ποίηση έχουν πάρει τον πιο ακριβή ορισμό τους. Προικισμένος με όλα τα μέσα έκφρασης πραγματοποίησε την ευχή του Νίτσε που ονειρευόταν να γίνει:
"χορευτής μες τη μάχη να γίνω και ν' απλώσω στον κόσμο ένα γαλάζιο ουρανό πιο τρομερό απ' τα σύννεφα και τους καπνούς των ύποπτων μάγων".
(Also Sprach Zarathustra Τάδε έφη Ζαρατούστρας) - Για τον Jean Cocteau, André Fraigneau, "Cocteau par lui même", Seuil, Paris 1957

Johan Strauss Also sprach Zarathustra
Ανάλυση - κατά μία εκτίμηση του ονείρου του Νίτσε:
Ο γαλάζιος ουρανός είναι η απόλυτη έκφραση της ευτυχίας πάνω στη γη για τους θνητούς ανθρώπους και όχι βέβαια για τα ζώα που δεν έχουν αίσθηση της δυστυχίας
Αυτός ο ουρανός θα απλωθεί από έναν μαχητή της ζωής που υπερέβη τους αχούς και τη δυστυχία της μάχης. Ο ουρανός θα είναι πιο τρομερός από τα σύννεφα - πότε άσπρα και απαλά πότε μαύρα και απειλητικά με κεραυνούς και βροντές. Σίγουρα οι μάχες που γίνονταν κάτω από αυτόν τον ουρανό ήταν ως τότε ύποπτες, σχεδιασμένες από μάγους που κινούν τα νήματα μια παράλογης πραγματικότητας που αντιμάχεται μια απλή, ήρεμη και ήσυχη ζωή.

Γι' αυτό τον ουρανό αξίζει κανείς να προσπαθεί, μας λέει ο Γερμανός μεγάλος φιλόσοφος Νίτσε καθώς και 'κείνος αυτόν ονειρεύεται πως θα βρει μια μέρα.Ένας τέως μαχητής στη ζωή, τώρα χορευτής καθώς η ζωή πια ξετυλίγεται με τα πιο όμορφα χρώματα.
Υστερόγραφο: Ο ιδεατός ουρανός του Νίτσε θα είναι γαλάζιος όπως ο Αττικός ουρανός. Θα φέρνει οπωσδήποτε τη γνώση καθώς μέσα από τη μάχη θα προβάλει ένα άλλο όραμα - αυτό της κατανόησης του παράλογου και της σίγουρης ανταμοιβής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι