Αλμπέρ Καμύ - Η Πανούκλα

Albert Camus "Η Πανούκλα" 1947

Albert Camus Η πανούκλα, μια προφητεία Ζωγραφικό έργο George Bazelitz - Γυναίκα με μαστίγιο
Οι συμφορές δεν είναι βέβαια ασυνήθιστες όμως κανείς δεν τις πιστεύει ώσπου να του πέσουν στο κεφάλι.

Camus - Η Πανούκλα

Η Πανούκλα (La Peste) Β΄Μέρος της Τριλογίας - Απόσπασμα

Η λέξη "πανούκλα" είχε προφερθεί για πρώτη φορά. Στο σημείο αυτό έχοντας αφήσει τον Μπερνάρ Ριέ (Dr. Bernard Rieux) μπροστά στο παράθυρο του, ας επιτρέψουμε στον αφηγητή να δικαιολογήσει την αβεβαιότητα και την έκπληξη του γιατρού γιατί η αντίδραση του αν εξαιρέσουμε κάποιες μικρές αποκλίσεις ήταν πανομοιότυπη με των περισσοτέρων συμπολιτών μας. Οι συμφορές δεν είναι βέβαια ασυνήθιστες όμως κανείς δεν τις πιστεύει ώσπου να του πέσουν στο κεφάλι.

Και στον κόσμο υπάρχουν και επιδημίες και πόλεμοι που βρίσκουν πάντα απροετοίμαστους τους ανθρώπους. Ο δόκτωρ Ριέ ήταν απροετοίμαστος, όπως και οι συμπολίτες μας γι' αυτό πρέπει να καταλάβουμε το δισταγμό του. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να νοηθεί η αμφιταλάντευση των ανθρώπων ανάμεσα στην ανησυχία και τη σιγουριά. Όταν ξεσπά κάποιος πόλεμος, ο κόσμος λέει δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ, είναι μεγάλη βλακεία. Και αναμφίβολα κάθε πόλεμος είναι μεγάλη βλακεία αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να διαρκεί. Η βλακεία είναι ανθεκτική κι αυτό μπορεί να το καταλάβει όποιος δεν σκέπτεται πάντα μόνο τον εαυτό του. Και ως εκ τούτου, οι συμπολίτες μας ήταν σαν όλο τον κόσμο, σκέφτονταν μόνο τον εαυτό τους, μ' άλλα λόγια ήταν ανθρωπιστές, δεν πίστευαν στις συμφορές.

Η συμφορά δεν έχει ποτέ ανθρώπινα μέτρα, γι' αυτό λέμε πάντα πως η συμφορά είναι εξωπραγματική, ένα κακό όνειρο που θα περάσει. Δεν περνά όμως πάντοτε και μόνο οι άνθρωποι περνούν από εφιάλτη σε εφιάλτη και πρώτοι απ' όλους οι ανθρωπιστές, επειδή δεν είχαν λάβει προληπτικά μέτρα. Οι συμπολίτες μας δεν έφταιγαν περισσότερο απ' όλους τους άλλους, απλώς ξεχνούσαν τι θα πει μετριοφροσύνη, νόμιζαν πως είχαν την κατάσταση στα χέρια τους και πως οι συμφορές είναι απίθανες. Έτσι εξακολούθησαν να κυνηγούν τις υποθέσεις τους, να ετοιμάζονται για ταξίδια, να έχουν απόψεις. Πως να σκεφτούν μια πανούκλα...

Υπόθεση:

Μέσα στο αποκλεισμένο Οράν, η πανούκλα θερίζει ζωές, τα κρεματόρια δουλεύουν μέρα νύχτα, τα τραμ περνούν φορτωμένα νεκρούς. Κι όμως ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους, παραδομένος σε μιαν αδιάκοπη αναζήτηση, κι όμως ο γερο-ασθματικός μετράει το χρόνο με ξερά μπιζέλια μέσα σε δυο καραβάνες, κι ενώ μερικοί πασχίζουν να ξεπεράσουν τις ενοχές τους, κάποιοι άλλοι βρίσκουν μέσα στον τρόμο και την αγωνία τις μεγάλες φιλίες που θα τους σημαδέψουν...

Η Τριλογία - εντασσόμενη στο ρεύμα του Παράλογου, Ο Ξένος 1942, Η Πανούκλα 1947, Η Πτώση 1956 εντάσσουν τον Αλμπέρ Καμύ στους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού Αιώνα που δικαίως τιμήθηκε το 1957, με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα δύο πρώτα διαδραματίζονται στην Αλγερία (Οράν), ενώ το τρίτο στη Γαλλία και Ολλανδία (Άμστερνταμ) και είναι γραμμένα με τη μορφή του Μονολόγου.

Αλμπέρ Καμύ - Προοίμιον

Albert Camus Nobel Λογοτεχνίας 1957Albert Camus Nobel Λογοτεχνίας 1957

Ο Αλμπέρ Καμύ ήταν Γαλλο-Αλγερινός φιλόσοφος, συγγραφεύς και δημοσιογράφος. Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας σε ηλικία 44 ετών το 1957 δεύτερος τιμηθείς νεώτερος συγγραφεύς στην ιστορία.

1957, Σκεπτικό Απονομής Βραβείου Nobel Λογοτεχνιας στο Αλμπέρ Καμύ - «Για την διαυγή και ειλικρινέστατη ματιά του που κυριαρχεί στο έργο του φωτίζοντας τα προβλήματα της ανθρώπινης συνείδησης της εποχής μας»

Ο Καμύ γεννήθηκε στην Αλγερία το 1913 από Γάλλους ονομαζομένους "Pieds Noirs", γονείς. Οι περισσότεροι εξ αυτών γεννημένοι στην Αλγερία κατά την εποχή της αποικιοκρατίας (1830-1962) μόλις η Αλγερία ανεξαρτητοποιήθηκε έφυγαν για τη Γαλλία. Πέρασε την παιδική του ηλικία σε φτωχή γειτονιά του Μοντοβί, σημερινό Ντρεάν της Γαλλικής Αλγερίας. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Αλγερίου. Η είσοδος των Γερμανών στη Γαλλία κατά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο τον βρήκε στο Παρίσι. Προσπάθησε να διαφύγει αλλά τελικά προσχώρησε στην Γαλλική Αντίσταση έχοντας τη θέση του Αρχισυντάκτη στην απαγορευμένη από τις κατοχικές αρχές, εφημερίδα Αγώνας (Combat). Μετά τον πόλεμο υπήρξε γνωστή φυσιογνωμία δίδοντας ομιλίες σε όλο τον κόσμο.

Υπήρξε μέλος της Αριστεράς που αντιτάχθηκε στη Σοβιετική Ένωση εξ αιτίας του ολοκληρωτισμού του καθεστώτος. Υπήρξε ηθικολογιστής (moralist) που έγερνε προς τον αναρχο-συνδικαλισμό. Επίσης ανήκε σε οργανώσεις που προσέβλεπαν προς την Ευρωπαϊκή συνένωση. Κατά τη διάρκεια του Αλγερινού πολέμου κράτησε στάση ουδέτερη προσδοκώντας μια πολυ-πολιτισμική και πλουραλιστική Αλγερία - άποψη μη αποδεκτή από τα περισσότερα κόμματα.

Από φιλοσοφικής πλευράς οι απόψεις που εξέφρασε εντάσσονται στην απαρχή του ρεύματος του Παράλογου στη Φιλοσοφία. Επίσης θεωρήθηκε (από τον ιδρυτή του κινήματος Ζαν Πωλ Σαρτρ) υπαρξιστής (existentialist) - άποψη που ο ίδιος ποτέ δεν ασπάστηκε.

📚 Τριλογία (Ο Ξένος, Η Πανούκλα, Η Πτώση) - Γ΄ Μέρος (La Chute) η Πτώση εδώ | Περισσότερα για Αλμπέρ Καμύ εδώ | Επίσης, Albert Camus (1913 - 1960), La Peste (Η Πανούκλα)


Camus - La Peste

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σεφέρης Γ. Μέρες του '45-'51 - Παμμακάριστος

Η ερώτηση της Σφίγγας

O xορός των Δερβίσηδων