Διακυμάνσεις του νου

Ο περιορισμός των διακυμάνσεων του νου είναι Γιόγκα: "Yoga chitta vritti nirodhah" (Sutra 1.2 Patanjali) όπου νους (chitta) και οι διακυμάνσεις /κυματισμοί του (vritti), όταν με τον έσωθεν επιβαλλόμενο περιορισμό /τιθάσευση (nirodhah) τους, επιτυγχάνεται η ένωση (yoga) με τα άλλα δύο πρωταρχικά στοιχεία της οντότητας (σώμα, πνεύμα).

Κλειδί της κατανόησης αυτού του sutra είναι ο νους και η ταραχή του: ως εικόνα μιας λίμνης - με τα νερά καθώς αναταράσσονται, τη στιγμή που πέφτει ένα βότσαλο στην επιφάνεια της.

Ο νους είναι σαν τον αγγελιοφόρο των θεών τον (γοργόφτερο) Ερμή. Με τα φτερά του πετούσε γρήγορα για να μεταφέρει τα νέα στους ανθρώπους. Έτσι κι ο νους πετάει από κλαδί σε κλαδί, από λιβάδι σε λιβάδι, από βουνό σε ακτή, από στεριά σε θάλασσα. Από το χθες στο σήμερα και το αύριο η απόσταση είναι για το νου μηδενική.

Αυτή η αέναη κίνηση, ο στροβιλισμός των σκέψεων, δεν αφήνει τον άνθρωπο να ησυχάσει. Στην ταραχή αυτών των αδιάκοπων εναλλαγών, η ηρεμία γίνεται δύσκολο εγχείρημα, η ησυχία ακατόρθωτη, η συγκέντρωση αδύνατη.

Η Γιόγκα (Yoga από τη σανσκριτική λέξη Yuj) που σημαίνει Ένωση - από το ξύλο που έδεναν ανά ζεύγος τα βοοειδή και τα άλογα, έχει ως σκοπό να συνενώσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης οντότητας νου, σώμα, πνεύμα σαν ένα εργαλείο που θα δαμάσει το νου θα φέρει ισορροπία, συντονισμό και συγκέντρωση στον άνθρωπο που εξασκείται σ' αυτήν.
πληροφορίες: omshanti.gr
Video Gallery - Madonna

Madonna, Ray of Light Shanti Ashtangi (Ειρηνικη Ψυχη)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι