Ένας τρόπος για να γίνει ο κόσμος καλύτερος

Η Ιατρική ένας τρόπος για να γίνει ο κόσμος καλύτερος
Στον Wilder Penfield είναι αφιερωμένο το Doodle 
Στον Αμερικανο - Καναδό (γεν Ουάσινγκτον, θαν. Μόντρεαλ) νευροχειρούργο Ουάιλντερ Πένφιλντ (Wilder Graves Penfield 1891 - 1976), ο οποίος θεωρήθηκε πρωτοπόρος στον τομέα του, αφιερώνει η Google το σημερινό της (26ης Ιανουαρίου) Doodle, με αφορμή τη 127η επέτειο από τη γέννησή του. Ο Ουάιλντερ Πένφιλντ επέκτεινε τις μεθόδους και τις τεχνικές χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο, ενώ συνεισέφερε στη χαρτογράφηση των λειτουργιών διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.
Ο Ουάιλντερ Πένφιλντ αφιέρωσε πολύ μεγάλο κομμάτι της μελέτης του στις νοητικές διαδικασίες, όπως και στη σκέψη για το αν υπάρχει επιστημονική φάση στην ύπαρξη της ανθρώπινης ψυχής. Το 1950 πειραματίστηκε με τη χρήση ηλεκτρικών ανιχνευτών. Οι συνεισφορές του στη σύγχρονη νευροεπιστήμη προήγαγαν την παγκόσμια θέση του Καναδά στον τομέα της υγείας, της επιστήμης και της ανακάλυψης, ενώ οι καινοτομίες του δημιούργησαν καλύτερη ζωή για τα άτομα με επιληψία.
O Walter Penfield σχεδιάζοντας τα τμήματα του εγκεφάλου
Wilder Penfield.jpg
By Transferred from en.wikipedia to Commons. Transfer was stated to be made by User:YUL89YYZ., Public Domain, Link
Με σπουδές σε Οξφόρδη και Πρίνστον, πίστευε ότι η μελέτη της ιατρικής ήταν "ο καλύτερος τρόπος για να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος". Το 1934 ίδρυσε το "Νευρολογικό Ινστιτούτο του Μόντρεαλ" και μέχρι το 1950, πειραματίστηκε με τη χρήση ηλεκτρικών ερεθισμάτων για τη θεραπεία της επιληπτικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, ενώ ο ασθενής ήταν πλήρως ξύπνιος.

Μαζί με τον συνάδελφό του, Χέρμπερτ Τζάσπερ, εφηύραν το λεγόμενο "Montreal procedure", έναν τύπο χειρουργικής επέμβασης κατά την οποία κατέστρεφαν νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο ασθενών με επιληψία, προκειμένου να εμποδίσουν τις επιληπτικές κρίσεις. Πριν την επέμβαση, διήέγειραν τον εγκέφαλο με ηλεκτρόδια, ενώ οι ασθενείς είχαν τις αισθήσεις τους.

Στις μελέτες του, ο Πένφιλντ διαπίστωσε ότι με τη διέγερση του κροταφικού λοβού με ηλεκτρικά ερεθίσματα, παραγόταν ένας συνδυασμός ψευδαισθήσεων, ονείρων και μνήμης.
Διαπίστωσε επίσης ότι θα μπορούσε να προκληθεί ανάκληση μνήμης από την διέγερση ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου, όπως και από διαφορές μυρωδιές, μεταξύ άλλων και αυτή του καμένου τόαστ (που απεικονίζεται στο σημερινό Doodle) - τιμώντας την επέτειο της γέννησης του στις 26 Ιανουαρίου 1891.

Η έρευνα του επεκτάθηκε και στο φαινόμενο του déjà vu - το φαινόμενο της αίσθησης πως "αυτό το έχω ξαναδεί". Αργότερα, αφιερώθηκε στη συγγραφή βιβλίων και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ενώ του απονεμήθηκαν τιμές και βραβεία στον Καναδά για τη συμβολή του στην ιατρική.

Αρχική πηγή news247.gr | pontos-news.gr