Πότε θα συναντήσω το Θεό;

Διδακτικές Συνομιλίες
Ένας ευσεβής άνθρωπος που ζούσε μια λιτή ζωή αφιερωμένη σε ευγενείς υψηλόφρονες σκέψεις ταγμένες στο Θεό, συναντά μια μέρα στην ησυχία της εξοχής έναν άλλο θεοσεβούμενο άνθρωπο - έναν Rishi (απεσταλμένος του Θεού) - γνωστός στη περιοχή για τις υπερβατικές του ιδιότητες.
"Αν συναντήσεις το Θεό, ρώτησε τον πότε θα συναντήσει και μένα" του λέει.
"Μετά χαράς" του απαντά ο απεσταλμένος του Θεού. "Βεβαίως και θα μεταφέρω το αίτημα σου".

Οι μέρες περνούσαν και ο ευσεβής άνθρωπος συνέχιζε να ζει αφοσιωμένος στα καθημερινά του καθήκοντα με την ελπίδα στα κατάβαθα της ψυχής του, να συναντήσει μια μέρα - όσο ζούσε, το Θεό.
Μετά από καιρό, ο απεσταλμένος του Θεού ξαναπέρασε από τα μέρη του. Ο κόσμος βγήκε να τον προϋπαντήσει, να ασπασθεί έστω την άκρη της ρόμπας του, να ζητήσει την ευλογία του. Βγήκε και ο ευσεβής άνθρωπος και σε κάποια στιγμή όταν ο κόσμος είχε αραιώσει, τον πλησίασε και του θύμησε το αίτημα του.

"Άγιέ μου, τον ρώτησες πότε θα με συναντήσει;"
"Βέβαια" του λέει "αλλά θα στενοχωρηθείς με την απάντηση".
"Τι σου είπε;" τον ρωτά με αγωνία.
"Ε να, ότι θα σε συναντήσει σε εκατό χρόνια!"
"Α ωραία! θα περιμένω λοιπόν με μεγάλη χαρά , αφού σε διαβεβαίωσε πως θα με συναντήσει"...

Κίνησε για το σπίτι του με πρόσωπο που φεγγοβολούσε από χαρά. Ήταν η σιγουριά πως θα συναντούσε το Θεό που του έδινε φτερά στα πόδια και στην καρδιά. Δεν σκέφτηκε, ούτε μέτρησε τα χρόνια που θα περίμενε, δεν υπολόγισε πως δεν θα ζούσε ως τότε. Το μόνο που υπήρχε στο νου και την καρδιά του, ήταν η βεβαιότητα πως ο Θεός θα τον συναντούσε. Πως θα τον έβλεπε και θα προσκυνούσε το Μεγαλείο και τη Χάρη Του. Ήταν σίγουρο πια, αφού έτσι τον είχε διαβεβαιώσει ο σοφός ασκητής!
Αυτό του έφθανε και καμμιά άλλη ιδέα δεν μπορούσε να κλονίσει τη βεβαιότητα πως το αίτημα του είχε γίνει δεκτό, πως η χάρη που είχε ζητήσει θα πραγματοποιούνταν...!

Σε λίγες μέρες επέστρεψε ο Rishi. Ήταν μαζί του και ο Θεός που είχε έρθει να συναντήσει τον απλό, πιστό και αφοσιωμένο αναζητητή. Παρ' όλες τις ανθρώπινες προβλέψεις η συνάντηση με το Θεό είχε προκύψει. Ο ευσεβής, απλός άνθρωπος είχε επιτέλους συναντήσει το Θεό!

Το δίδαγμα είναι πως παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις όλα μπορούν να συμβούν αν βγαίνουν από μια ειλικρινή , αφοσιωμένη ψυχή. Με τη Θεία Χάρη, η ακτίνα της Αλήθειας μπορεί να λάμψει στην πόρτα μας και όλη η ύπαρξη μας να φωτισθεί απ' το μεγαλείο του Ήλιου απ' τον οποίο εκπορεύεται..

Δημοφιλείς αναρτήσεις