Το Ιράν και τα πυρηνικά όπλα

Το σκιάχτρο του φόβου της καταστροφής

Ατομικός Σταθμός Πυρηνικής Ενέργειας

Ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας της Ρωσίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήταν απλώς θέμα χρόνου πριν το Ιράν αναπτύξει πυρηνικό όπλο και πρέπει να σταματήσει. Η Ισλαμική Δημοκρατία, που αντιμετωπίζει μια αναμέτρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, έχει σαφώς την τεχνογνωσία να κατασκευάζει ατομικά όπλα, δήλωσε ο Γιέγκενυ Βελίχοφ /Yevgeny Velikhov, κορυφαίος φυσικός και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν /Vladimir Putin.

«Από επιστημονική άποψη, φυσικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πυρηνικά όπλα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βελίχοφ, πρόεδρος του Ρωσικού Ινστιτούτου Kurchatov. «Όταν μπορούσαν να το κάνουν είναι μια πιο δύσκολη ερώτηση». «Αν θυμάστε, οι επιστήμονες των ΗΠΑ περίμεναν ότι η Σοβιετική Ένωση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πυρηνική βόμβα μόλις το 1954 το νωρίτερο», είπε. «Ήταν μάλλον έκπληκτοι όταν δημιουργήσαμε ένα το 1949», είπε με ένα γέλιο.

Ο Yevgeny Velikhov εκπαιδεύτηκε υπό τον Igor Kurchatov, τον ηγέτη του σοβιετικού σχεδίου ατομικής βόμβας. Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποπτεύονται ότι το Ιράν θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμα πυρηνικών καυσίμων προορίζεται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. «Εάν έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν πυρηνικά όπλα, τότε θα μπορούσαν να τα δημιουργήσουν», δήλωσε ο Βελίκοφ, ο οποίος ήταν μέλος της εκστρατείας του Πούτιν το 2004. «Είναι σημαντικό το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα είναι πολύ αρνητικό για την ασφάλεια ολόκληρου του κόσμου ».

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ Οι δυτικές δυνάμεις έπεισαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν για την άρνησή του να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε μηχανήματα φυγοκέντρησης. Το πρόγραμμα παραμένει στο στάδιο της έρευνας, αλλά το Ιράν στοχεύει να βελτιώσει τον εμπλουτισμό «βιομηχανικής κλίμακας» αργότερα φέτος. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα χρειαστούν χρόνια στο Ιράν για τη συγκέντρωση πυρηνικών κεφαλών και ότι η Τεχεράνη έχει το δικαίωμα να αναπτύξει μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι η Μόσχα έχει εντείνει την πολιτική της έναντι του Ιράν - συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης στον πυρηνικό σταθμό Bushehr που βοηθά η Ρωσία - για τις ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τις ανησυχίες για έναν πόλεμο στον Κόλπο. Οι περισσότεροι διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες στον πυρηνικό τομέα πιστεύουν ότι το Ιράν παραμένει λίγα χρόνια μακριά από την ικανότητα βόμβας, καθώς δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τεχνικά προβλήματα, όπως τα παλαιότερα φυγοκεντρητές που είναι επιρρεπή σε ρωγμές και υπερθέρμανση και ακαθαρσίες στην πρώτη ύλη ουρανίου. Δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο σε μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να δείχνει την παράνομη δραστηριότητα αυτή τη στιγμή.

Ένας διπλωμάτης με έδρα τη Βιέννη, εξοικειωμένος με την παρακολούθηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), (International Atomic Energy Agency /IAEA) δήλωσε ότι το Ιράν είχε ήδη κατανοήσει την τεχνολογία εμπλουτισμού, οπότε οι δυτικές δυνάμεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προσπάθεια περιορισμού του προγράμματος και όχι να το κλείσουν. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, έχουν ήδη τεχνολογία εμπλουτισμού.

Το να συνεχίσουμε να επιμένουμε σε μηδενικές φυγόκεντρες είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και δεσμεύεται να οδηγήσει το Ιράν να μειώσει περαιτέρω την πρόσβαση του ΔΟΑΕ ». Ο Βελίκοφ, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην πυρηνική τεχνολογία, είπε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου πρέπει να απορρίψουν τα πυρηνικά όπλα.

Θεωρώ ότι τα βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα πρέπει να απαγορευθούν και ότι η κατοχή και ανάπτυξη πυρηνικών όπλων πρέπει να θεωρηθεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας «Νομίζω ότι όλα τα κράτη πρέπει να απορρίψουν τα πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας», είπε. 

2 Απριλίου 2007 2:38 μ.μ. - Ανταπόκριση Guy Faulconbridge ΜΟΣΧΑ για το Reuters  /(Πρόσθετη ανταπόκριση από τον Mark Heinrich στη Βιέννη)

👉 Reuters com - Μόνιμη διεύθυνση άρθρου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι