Ζωτική Πνοή

Πράνα, η Ζωτική Πνοή


Ονομάζεται η Σοφία του Απολύτου εν δράσει που διαχέεται σε όλη τη Δημιουργία μέσω της Ζωτικής Πνοής. Μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσω του Διαλογισμού, της Απάρνησης των Επιθυμιών, τον παραμερισμό του "εγώ".
Βιώνεται με ένα από τα 5 όργανα των Αισθήσεων την Αναπνοή - τα υπόλοιπα: Ομιλία, Όραση, Ακοή, Σκέψη διαπερνώνται από αυτήν. Είναι η δύναμη της Ζωτικής Πνοής και Ενέργειας που καθοδηγεί όλα τα ζώντα δημιουργήματα. Στην Ayurveda, ο Ήλιος με τη λάμψη του είναι πηγή Ζωτικής Ενέργειας.
Στη Βεδική παράδοση η Prana, είναι ένα από τα "θηκάρια" του Atman (Εαυτός). Πρωτοαναφέρθηκε στις Ουπανισάδες σαν πρωταρχική ουσία που συντηρεί το σώμα καθώς και το νου και διαχέεται σε όλη τη Ζώσα Δημιουργία.

Στη Nadi Yoga, τα 3 πρωταρχικά κανάλια που ρέει η Πράνα στο σώμα, είναι τα Ida (ανφ. στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου που ελέγχει το δεξί μέρος του σώματος και τελειώνει στο δεξί ρουθούνι), Pingala (ανφ. στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου που ελέγχει το αριστερό μέρος του σώματος και τελειώνει στο αριστερό ρουθούνι), Sushumna (ανφ. στη κάτω βάση της σπονδυλικής στήλης και τελειώνει στη βάση του αυχένα).
Η Πράνα εισερχόμενη στο ζων σώμα, καθώς χωρίζεται στις 5 κατηγορίες στη (Nadi) Yoga, ελέγχει:
Prana = Ζωτικη Πνοη
PranaΑναπνοή
ApanaΑπέκκριση
SamanaΠέψη
VyanaΚίνηση
Prana (εισέρχετα στο σώμα μέσω της Αναπνοής διαχέεται μέσω του κυκλοφοριακού συστήματος), Apana (ελέγχει την απέκκριση των περιττών ουσιών του σώματος), Udana (ελέγχει την ηχητική λειτουργία του σώματος δια μέσου του φωνητικού οργάνου), Samana (ελέγχει την πέψη και τον μεταβολισμό της τροφής καθώς και τη θερμοκρασία του σώματος), Vyana (ελέγχει το μυϊκό σύστημα τη σύσπαση και έκταση των μυών).
Στη Yoga Pranayama - Pranayama, είναι η τέχνη του ελέγχου της Αναπνοής σαν κεντρική δίοδος της Συμπαντικής Πράνα, εναρμονιζόμενη μ' αυτήν.
Πληροφορίες / info Web