Ο κόσμος τι θα πει...

What will people say

Ο κόσμος τι θα πει...

Μια πολύ σημαντική ταινία που έρχεται να προστεθεί σ' εκείνες που έχουν γυρισθεί με θέμα τη μετανάστευση - εδώ με πρωτεύον στοιχείο τη θέση της Πακιστανής γυναίκας στις τοπικές κοινωνίες  των μεταναστών στο ρόλο τους στην Πακιστανική ντόπια ή εμιγκρέ κοινωνία.

Κεντρική Ιδέα: Μια πρώτης γενιάς Νορβηγή νεαρή, έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες και προσδοκίες της οικογένειας της - Πακιστανικής καταγωγής, μεταναστών στη Νορβηγία

Υπόθεση: Η 16χρονη Νίσα ζει σε δύο κόσμους: ο ένας τυπικός μέσα σε μια αυστηρή Πακιστανική οικογένεια, ο άλλος εξ ίσου τυπικός μιας Νορβηγικής νεαρής συντροφιάς - με τις διασκεδάσεις και τα φλερτ. Κάποια στιγμή η Νίσα (Nisha) έρχεται αντιμέτωπη με τον πατέρα της (Mirza) λόγω της σχέσης της μ' έναν ντόπιο Νορβηγό: Όταν τους βλέπει μαζί στο σπίτι στο δωμάτιο της, εκδηλώνει μια βίαιη συμπεριφορά με κατάληξη την δια της βίας απαγωγή - εκδίωξη της κόρης του στους συγγενείς τους στο Πακιστάν. Η Νίσα έτσι βρίσκεται πίσω στην πατρίδα τους, έχοντας να αντιμετωπίσει μια άλλη κουλτούρα και τρόπο ζωής εντελώς άγνωστο σ' αυτήν.

Εκεί όμως πάλι προβλήματα θα δημιουργηθούν καθώς η Αστυνομία την πιάνει μ' ένα φίλο της οικογένειας της θείας της όπου μένει στο δρόμο - απλώς να είναι αγκαλιασμένοι. Δημιουργούν ένα σκηνικό σεξ - ότι δήθεν υπήρχε μεταξύ τους, για να αποσπάσουν 200 ρουπίες από το θείο της Νίσα κι έτσι γίνεται.
Καλούν τον πατέρα της τότε από τη Νορβηγία να έρθει να την πάρει...

Πίσω στη Νορβηγία η κατάσταση είναι το ίδιο καταπιεστική έως του σημείου να θέλουν να την παντρέψουν και το κάνουν: ο γάμος κανονίζεται από το ίντερνετ μέσω εικονικής συνάντησης με τον υποψήφιο γαμπρό.

Στο τέλος εκείνη αποφασίζει πάλι να φύγει από το σπίτι των γονιών της μη αντέχοντας την επιβολή των αποφάσεων τους επάνω της. Θα είναι μια απόδραση προς την απεξάρτηση από την καταπίεση και την υποβάθμιση που ασκείται επάνω στην γυναίκα σ' αυτές τις κοινωνίες που τα μέλη τους - αν και εγκαταστημένοι στη Δύση, διατηρούν με προσήλωση και φανατισμό τα ήθη και τα έθιμα της χώρας προέλευσης τους.

Στην αγορά (παζάρι)
💮 Σκανδιναβοί Σκηνοθέτες
Μια λίστα
Hiram Haq ν. 74 στη λίστα
Hva vil folk si (2017) on IMDb

Στοιχεία ταινίας

  • Τίτλος: Ο κόσμος τι θα πει (What will people say) Πρωτότυπος τίτλος: Hva vil folk si
  • Σκηνοθεσία: Iram Haq
  • Πρωταγωνιστούν: Maria Mozhdah, Adil Hussain, Ekavali Khanna
  • Είδος: Δραματική κοινωνική
  • Διάρκεια: 106΄
  • Έτος: 201774
  • Γλώσσα: Νορβηγική, Urdu (Πακιστανική)
  • Τιμητικές διακρίσεις: Υποψηφιότητα FIPRESCI Prize, σκηνοθεσία, ηθοποιία, σενάριο Α΄ βραβείο: Amanda Awards (Νορβηγία) 2017, κ.ά
  • Αξιολόγηση: ♥ ♥ ♥ ♥

Κριτική: Μια συναισθηματική συγχρόνως σκληρή ταινία για τα ήθη των σύγχρονων Πακιστανών τόσο ως κάτοικοι στη χώρα τους, όσο ως μετανάστες. Η ζωή και στις δύο χώρες περιγράφεται αριστοτεχνικά - στη Νορβηγία εξαίρονται τόσο οι συνθήκες διαβίωσης και δουλειάς όσο και η κρατική μέριμνα μαζί με την αφοσίωση των μεταναστών στους νόμους της ξένης χώρας όσο και της παροικίας τους σ' αυτήν.

Στο Πακιστάν αναδεικνύονται τόσο οι οικογενειακές σχέσεις με τη ζωή μέσα στο σπίτι και τις συνθήκες που επικρατούν όσο η διαφθορά των ντόπιων αρχών, η υποταγή στα ήθη έως του σημείου να θεωρούνται μεσαιωνικά π.χ. η υποταγή στους κανόνες της κοινότητας, η αναχρονιστική θέση της γυναίκας. Η ηθοποιία είναι εντελώς φυσική και ανεπιτήδευτη ώστε να δημιουργείται ένα σύνολο που αναπαριστά πιστά την πραγματικότητα - τουλάχιστον στο Πακιστάν, κάπως ατεκμηρίωτη στη Νορβηγία - ως προς την απόφαση του πατέρα, να διώξει την κόρη του πίσω στην πατρίδα τους - αλλά δικαιολογείται γιατί θέλει να εξάρει το ρόλο του ως αρχηγού της οικογένειας χωρίς ωστόσο να μην εξαίρεται ο ρόλος της γυναίκας ως θεματοφύλακα και παράδειγμα των ρόλων αλλά και ως θύμα  παραβίασης των ηθών.

Η ταινία γυρίστηκε στη Νορβηγία και στις Ινδίες - αντί για το Πακιστάν - ως χώρα προτίμησης από τη σκηνοθέτιδα για τις συνθήκες και την τεχνική διαδικασία της ταινίας).


Hva vil folki si (What will people say) σκην. Hiram Haq

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι