Αρχή σύμπαντος το Φως

Γεράσιμος Σκλάβος: Στην Ελλάδα έγινα γλύπτης

Γεράσιμος Σκλάβος 1927 - 1967Γεράσιμος Σκλάβος - Ο Στοχαστής
Γεράσιμος Σκλάβος - Από τους μεγαλύτερους γλύπτες του 20ου αιώνα καθώς η αναγνώριση του ήταν και είναι διεθνής. Χαρακτηριστικό Γλυπτικής του τα μεγάλα σε όγκο έργα

"Στους Δελφούς λαμπάδιασε η ψυχή μου. Τα σκήπτρα κατέχει το φως. Πρέπει να τρέξεις γιατί το φως είναι λίγο και θα τελειώσει. Τρέξε, τρέξε, μοιράζουν το φως και είσαι μόνος"

Τέχνη (Γλυπτική) Γεράσιμος Σκλάβος Το φως παίζει σημαντικό ρόλο στο έργο του Σκλάβου: Αρχή του σύμπαντος είναι το φως. Φως η αρχή του σύμπαντος, η αρχή της δημιουργίας. Οι διαστάσεις, κατά τη γνώμη μου, είναι άπειρες, όπως το φως. Φως - κίνησις - χρόνος - άπειρον. Ιδέα - φως - αρχή του σύμπαντος. Φως - ταχύτης - κίνησις - χρόνος - άπειρον - χάος - δημιουργία - ρυθμός.

Τι είναι ψυχή; Είναι φως. Φως - κίνηση - ζωή - ψυχή. Φως - δημιουργία. Η ιδέα έχει άπειρες διαστάσεις, άρα είναι φως. Το φως συνδέει το σύμπαν και τα πάντα εξαρτώνται απ' αυτό. Φως, φωτιά τα πρώτα στοιχεία της πρώτης γλυπτικής, διανοίας - δημιουργού. Μπορούμε να μεταβιβάσουμε τη σκέψη μας με την ταχύτητα του φωτός. Μπορούμε να δουλέψουμε τους σκληρότερους γρανίτες και πέτρες με φωτιά. Μπορούμε να μεταβιβάσουμε τη σκέψη χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Άρα αισθητική επανάστασις πρώτον, μετά τεχνική...

Διαστάσεις δεν υπάρχουν, δύο ή τρεις ή τέσσερις όπως ισχυρίζονται μερικοί μέχρι τώρα, αλλά όπως το φως έχει άπειρες διαστάσεις και προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι και το σύμπαν. Απλώς έχουν επινοηθεί για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Εάν το φως και η φωτιά είναι αρχή της δημιουργίας, τότε με το φως και τη φωτιά θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε, να προσθέσουμε αλλά και να αφαιρέσουμε ή να αλλάξουμε μορφή του σύμπαντος.

Ο Γεράσιμος Σκλάβος γεννήθηκε στα Ντομάτα Κεφαλληνίας σε φτωχή αγροτική οικογένεια. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ με δασκάλους μεταξύ των οποίων και τον Μιχαήλ Τόμπρο στο διάστημα 1955 - '56. Ασχολήθηκε με διάφορες εικαστικές μορφές τέχνης προτού αφοσιωθεί στη γλυπτική. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες του 20ου αιώνα, του μεγέθους του σύγχρονου του, παγκοσμίως γνωστού, Αλμπέρτο Τζιακομέτι (1901 - 1966). Το πρόωρο τέλος του οφείλεται στην πρόσκρουση του στα σκοτεινά πάνω σ' ένα γλυπτό που δούλευε το οποίο πέφτοντας τον καταπλάκωσε με τον όγκο του, προκαλώντας τον αιφνίδιο θάνατο του. (Παρίσι, 28 Ιανουαρίου). Ήταν 40 ετών!

Α' εργαστήριο της γλυπτικής - Στη γη ή στο διάστημα με φως ήλιου, με κεραυνούς, με φωτιά - αυτοδιευθυνόμενο ή τηλεδιευθυνόμενο - σταθμοί τηλεδιευθύνσεως, τηλεκινήσεως - Ολυμπία, Ακρόπολις, Δελφοί - Φως η αρχή της δημιουργίας του σύμπαντος - Φως - κίνησις - ταχύτης = φως - διαπλανητικό φως - άπειρες διαστάσεις - Ήχος αναγνωρίσεως στο διάστημα – SKLAVOS.

Τη διετία 1965-1966 δημιουργεί το περίφημο γλυπτό από πεντελικό μάρμαρο Δελφικό Φως, το οποίο στήθηκε στον κήπο του ξενοδοχείου Αμαλία στους Δελφούς. Θα γράψει για το έργο του αυτό: «Στους Δελφούς λαμπάδιασε η ψυχή μου. Τα σκήπτρα κατέχει το φως. Πρέπει να τρέξεις γιατί το φως είναι λίγο και θα τελειώσει. Τρέξε, τρέξε, μοιράζουν το φως και είσαι μόνος».

Από Bιογραφικό, Γεράσιμου Σταύρου: (1927 - 1967) Όλα αυτά τα χρόνια (πριν τη μετάβαση του στην Αθήνα), ο Σκλάβος δοκίμαζε το ταλέντο του στη γλυπτική, πλάθοντας γυμνές γυναικείες μορφές από άμμο στις παραλίες της Κεφαλληνίας και δημιουργώντας εφήμερα γλυπτά από χιόνι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. «Είμαι Έλληνας και αισθάνομαι δεμένος με την πατρίδα μου. Εδώ συνειδητοποίησα για πρώτη φορά την επιτακτική ανάγκη να γίνω γλύπτης, χωρίς να ξέρω τότε ακόμη, τι θα πει τέχνη» - έγραψε σ’ ένα σημείωμά του.

Εδώ στη συνέντευξη του Γεράσιμου Σκλάβου, προβάλεται το Φως σαν Α΄αρχή της Δημιουργίας για να θεμελιωθεί η έμπνευση του από το Φως - ενώ Α΄αρχή της Δημιουργίας είναι ο Λόγος (Εν αρχή ήν ο Λόγος) Πηγές eikastikon.gr, sansimera.gr


Κεφαλονιά Αργοστόλι 

Κεφαλονιά Αεροδρόμιο - Τα Ντομάτα γ. Γ. Σκλάβου

Δημοφιλείς αναρτήσεις