Η Τέχνη της εσωτερικής επικοινωνίας

Η Τέχνη της Εσωτερικής Επικοινωνίας Αφορά μια βασική και άμεσα εφαρμόσιμη τεχνική, η οποία φέρνει το άτομο σε κατάσταση συγκέντρωσης, συντονίζει τα ημισφαίρια του εγκεφάλου, και εναρμονίζει τις τρεις βασικές καταστάσεις συνείδησης, - την αντίληψη, την έμπνευση και την επίγνωση. Το άτομο ασκεί την τεχνική αυτή με χρονόμετρο σε μικρά διαστήματα διάρκειας 5 λεπτών, όποτε το επιθυμεί, ενώ κάποια στιγμή την ασκεί και χωρίς χρόνο.

Με την εφαρμογή της έρχεται η συνειδητοποίηση των μοντέλων συμπεριφοράς από το βάθος του εαυτού και το άτομο βρίσκει τη θέση που του ταιριάζει στο παρόν, αποδεχόμενο το παρελθόν και εμπνεόμενο για το μέλλον. Κατά την εφαρμογή της μπορεί το άτομο να ασχοληθεί γενικά με την παρουσία του ή ειδικευμένα για όποιο θέμα χρειάζεται να αφιερώσει προσοχή, να βρει λύση, να εμπνευστεί ή να συνειδητοποιήσει. Το αποτέλεσμα της πρακτικής είναι άμεσο.

Έρχεται ψυχική εξισορρόπηση και εξουδετερώνονται οι αρνητικές σκέψεις και οι ανησυχίες. Ό,τι περιγράφεται ως εγρήγορση, σήμερα στην καθημερινότητα, δεν είναι πραγματική εγρήγορση. Η συνείδηση δεν είναι συνεχόμενη, μα όπως μια ηλεκτρική λάμπα αναβοσβήνει γρήγορα και δείχνει αναμμένη, έτσι και η συνείδηση μεταπηδά γρήγορα ανάμεσα στη μνήμη, στο όνειρο, στο παρόν και στην επιθυμία.

Υπάρχουν μόνο 3 βασικές καταστάσεις συνείδησης. Οι υπόλοιπες είναι μεταβατικές και δεν υπάρχει η δυνατότητα να εμβαθύνει κανείς με την προσοχή του σε αυτές. Η συνείδησή του συνεχώς μετακυλάει σε μια νέα κατάσταση. Για να ανακαλύψει κάποιος την ικανότητα συγκέντρωσης χρειάζεται να μπει σε μια από τις 3 βασικές καταστάσεις συνείδησης, στις οποίες μπορεί να εμβαθύνει χωρίς όριο, ώστε να συντονιστούν τα ημισφαίρια του εγκεφάλου, να αρχίσουν να εκδηλώνονται οι πνευματικές του ικανότητες και να χαίρεται την υγεία του νου ως και τα βαθειά γεράματα, διαθέτοντας διαύγεια, κοφτερή μνήμη, εκστατική έμπνευση και τη συνεχόμενη συνειδητότητα στο παρόν.

Η τεχνική λειτουργεί γιατί εναλλάσσονται με συγκεκριμένο τρόπο οι βασικές καταστάσεις συνείδησης, ώστε να διατηρείται συνεχόμενα η συγκέντρωση. Έτσι ο εγκέφαλος γυμνάζεται ουσιαστικά και απαλλάσσεται από τις συγχύσεις. Αποτοξινώνεται.

Η συγκεκριμένη τεχνική έχει τις ρίζες της στις παραδοσιακές τέχνες αυτοσυγκέντρωσης, στις οποίες περιγράφονται οι βασικές καταστάσεις συνείδησης. Κάποια παραδείγματα κάπως γνωστά είναι:
  • η Αγιουρβέδα από την Ινδία με τα ράτζας, τάμας, σάτβα.
  • O Σαμανισμός με τον κάτω, μεσαίο και πάνω κόσμο.
  • Από την Κίνα με τα Γιν , Γιανγκ και Ταό.
  • Από το Μεξικό με την πανεπιστημιακή εργασία του Κάρλος Καστανέντα για τον πολιτισμό των ιθαγενών με την 1η , τη 2η και την 3η προσοχή.
  • Στο Χριστιανισμό με την Αγία Τριάδα, Πατήρ , Υιός και Άγιο Πνεύμα.
Η τεχνική διδάσκεται σε μια βασική ατομική συνάντηση. Στη συνέχεια προαιρετικά γίνεται συνάντηση για πρακτική και για θεραπεία ή ενδυνάμωση σε συγκεκριμένα θέματα. Ακόμη, μπορούν να οργανώνονται και ομαδικές συναντήσεις πρακτικής. Όμως η βασική αξία είναι η χρήση της στην καθημερινότητα, ως ένα εργαλείο συγκέντρωσης, που απαιτεί ελάχιστο χρόνο ίσο με 5 λεπτά, προκαλώντας εύστοχη και ισορροπημένη σκέψη, οπότε και ψυχολογία.

Από acadimia.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι