Όλα έρχονται και παρέρχονται

"Τα Πάντα Ρει" - Ηράκλειτος ο Εφέσιος

Ο Πλάτωνας δεν ήταν απλώς ο φιλόσοφος που ίδρυσε την Ακαδημία και μεταλαμπάδευσε τη φιλοσοφία του Σωκράτη. Έγραψε δικά του έργα που στηρίχτηκαν στη δική του φιλοσοφία και μοιάζουν σε πολλά σημεία με την αρχαία Ινδική διδασκαλία.

Γνωστότερο από αυτά είναι ο διάλογος της Σπηλιάς ονομαζόμενος η "Αλληγορία της σπηλιάς" του Πλάτωνα όπου αυτός που γύρισε από τον κόσμο έξω από τη σπηλιά, παροτρύνει τους υπολοίπους να βγουν κι αυτοί έξω να δουν όλα τα θαυμαστά που εκείνος είδε αλλά αυτοί αντιστέκονται σ' αυτή την ιδέα - ούτε να τον ακούσουν - μη θέλοντας να εγκαταλείψουν την προσφιλή τους διαμονή στην σπηλιά. Αυτό βέβαια είναι μια αλληγορία που θέλει να δείξει πως ο άνθρωπος διακατέχεται από το φόβο του αγνώστου και γαντζώνεται σε ό,τι έχει πέσει στην αντίληψη του θεωρώντας το ως απόλυτη και μοναδική αλήθεια. Οι Διάλογοι, γραμμένοι από τον Πλάτωνα, εξερευνούν πολλές ιδέες της διδασκαλίας του στην Ακαδημία.

Οι Ουπανισάδες /Upanishads γράφτηκαν από διαφορετικούς σοφούς, σε διαφορετικές περιοχές και εποχές – πριν το 500 πΧ. Μια κύρια άποψή τους είναι ότι ο αληθινός Εαυτός κάθε ανθρώπου μοιάζει να περνά από πολλές ενσωματώσεις και τελικά είναι ένας και ίδιος με τον Εαυτό του Σύμπαντος. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες αλλά και πολλές διαφορές. Ανάμεσα στα άλλα Πλάτων και Ουπανισάδες συμφωνούν στο ότι: Ο φαινομενικός κόσμος στον οποίο ζούμε είναι μια ψευδαπάτη αφού τα πάντα παρέρχονται· ότι επίσης ο άνθρωπος μπορεί μέσω ορισμένων πρακτικών να ξεφύγει από την ψευδαπάτη και μέσω Αυτοσυνειδητοποίησης να γνωρίσει την αλήθεια για τον Εαυτό του και για το σύμπαν.

Συνειρμικά αυτό το βαλς δείχνει πως τίποτε απ' όσα περνούν δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί το ίδιο.
Dimitri Shostakovich Waltz No 2

Dimitri Shostakovich (1906-1975) Ρώσος συνθέτης & πιανίστας

Δημοφιλείς αναρτήσεις