Ο Καλός Οικοδεσπότης

The Householder - 1963
Ο καλός οικοδεσπότης
Ο καλός οικοδεσπότης κρατάει με σωφροσύνη το σπίτι. Χωρίς τον οικοδεσπότη δεν υπάρχει σπίτι, το σπίτι θα καταρρεύσει χωρίς την θεμελιώδη παρουσία του. Ο ρόλος αυτός είναι από τους σπουδαιότερους απ' όσους έχουμε να παίξουμε.
Τίτλος: Ο Οικοδεσπότης (The Householder)
Σκηνοθεσία: James Ivory
Σενάριο: Ruth Prawn Jhabvala (από το Gharbar - μυθιστόρημα δικό της)
Διευθυντής φωτογραφίας: Subatra Mitra
Πρωταγωνιστούν: Shashi Kapoor, Leela Naidu, Durga Kohte
Τόπος γυρισμάτων: Ινδία (Νέο Δελχί)
Έτος: 1963
Διάρκεια: 100΄
Μοντάζ: Satyajit Ray
Επιμέλεια μουσικής: Satyajit Ray

Σκηνή από το παλιό Νέο Δελχί - Σχετικό με Street musicians

To 1961 ο James Ivory με τον Ismail Merchant επισκέφθηκαν στο Νέο Δελχί όπου ζούσε τότε, την Ruth Prawn Jhabvala και της ζήτησαν να μεταφέρουν σε ταινία το βιβλίο της . Εκείνη δέχτηκε και ξεκίνησε να γράφει το σενάριο το οποίο και τελείωσε σε 10 μέρες! Η συνεργασία των δύο είχε πια αρχίσει για να φθάσει στη δημιουργία των μετέπειτα μεγάλων επιτυχιών τους με κυριότερες (Δωμάτιο με θέα, Επιστροφή στο Χάουαρντς έντ, Τα Απομεινάρια μιας μέρας).

James Ivory Ταινίες

Το έργο "The Householder" είναι το πρώτο που γύρισαν μαζί οι Ivory - Merchant αρχίζοντας έτσι μια πολύχρονη συνεργασία. Το θέμα της ταινίας είναι η ζητούμενη προσαρμογή δύο νεαρών νεονύμφων στη συμβίωση με τα δεσμά του γάμου. Η Indi δεν μπορεί να προσαρμοσθεί στην παρουσία στο σπίτι της πεθεράς της, ούτε στις συνεχείς επιπλήξεις του συζύγου της Prem Sagar ο οποίος είναι δάσκαλος στο Αμερικανικό Κολλέγιο αρρένων. Η απελπισία του τον κάνει να αποτανθεί σ' ένα συνάδελφο του Αμερικανό καθηγητή (Walter King) που ασχολείται με την Ινδική φιλοσοφία, σ' έναν γκουρού (Swami), έναν στενό του φίλο,  αλλά δεν παίρνει απαντήσεις για τη σχέση του που δοκιμάζεται μέσα στο γάμο. Όταν η γυναίκα του θα φύγει τότε θα καταλάβει πόσο πολύ την αγαπούσε και θα κάνει ό,τι μπορεί για να την φέρει πίσω στο σπίτι.

The Householder

Το ζευγάρι των δύο πρωταγωνιστών (Shashi Kapoor /Σάσι Καπούρ, Leela Naidou /Λίλα Ναϊντού ) δύο από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της Ινδίας, παίζουν με τη νεανική αθωότητα και τον αυθορμητισμό των νέων που έρχονται αντιμέτωποι με την παράδοση, η μητέρα του Prem Sagar, Durga Kohte, εκπροσωπεί σθεναρά την ορθόδοξη μητριαρχική παρουσία στο σπίτι - που δεν χάνει ευκαιρία να ανακατευθεί στο νοικοκυριό επιπλήττοντας τη νύφη της.


Ivory - Merchant - Prime movies Collection (Heat & Dust, The Householder, Shakespeare-Wallah, Bombay Talkie)
The Householder (1963) on IMDb

Το έργο είναι μια σάτιρα ηθών —περισσότερο, με ερείσματα στο κωμικό στοιχείο, γυρισμένο σε μια εποχή λίγο πριν χαθούν τα παραδοσιακά ήθη της παλιάς Ινδίας δείχνοντας τη μέση και ανώτερη αστική τάξη. Η φωτογραφία του κάμεραμαν Subatra Mitra, συνεργάτη του κορυφαίου Ινδού σκηνοθέτη Satyajit Ray - που έκανε το μοντάζ στον "Householder", προσδίδει έναν γοργό  λυρισμό στην ιστορία αυτή, καθώς οι χαρακτήρες κινούνται στο μεταίχμιο: ένας κόσμος που χάνεται για να δώσει τη θέση του σ' έναν άλλο κόσμο που γεννιέται. Κι αυτό είναι το motto όλων των ταινιών της συνεργασίας Merchant - Ivory - Jhabvala.


The Householder 1963 - Σκηνή στο σχολείο, Συγκέντρωση για το τσάι

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι