Ο θάνατος του θεού

Ο Νίτσε είναι από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους - διανοητές του 19ου αιώνα. Το έργο του μελέτησε τη θέση του ανθρώπου πάνω σε μια γη απαλλαγμένη από τα διδάγματα της θρησκείας τοιουτοτρόπως ένας άνθρωπος μόνος χωρίς άλλο στήριγμα εκτός από τον εαυτό του.
Ο θάνατος του Θεού, η γέννηση του ανθρώπου

(BBC documentary Friedrich Nietzsche)
εικόνα αρχική πηγή: enallaktikos.gr
Ο φιλόσοφος του 19ου αιώνα Φρίντριχ Νίτσε ήταν ένα από τα πιο λαμπρά και επικίνδυνα μυαλά του 19ου αιώνα. Οι ανατρεπτικές, σκληρές ιδέες του διέλυαν τις βολικές πεποιθήσεις και προκαταλήψεις της θρησκείας, της τρέχουσας ηθικής και της επιστήμης.

Το έργο του Νίτσε έχει παρερμηνευτεί και χρησιμοποιηθεί κατά βούληση περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην ιστορία της Φιλοσοφίας. Η αντιπάθεια που είχε ο Νίτσε στα συστήματα και στην αναζήτηση της μεγάλης αλήθειας άφησε τις ιδέες του ασαφείς και ασυνάρτητες κάποιες φορές, γεγονός που τις άφησε ελεύθερες σε ερμηνείες. Το αποτέλεσμα ήταν οι σκέψεις του –οι οποίες ήταν κατά κάθε ολοκληρωτισμού– να παρερμηνευτούν. Αντίθετος στον αντισημιτισμό και στον εθνικισμό, χωρίς τη θέλησή του έφτασε να συμβολίζει ένα καθεστώς το οποίο ο ίδιος θα μισούσε.

Οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν στην απομόνωση και στην τρέλα αλλά οι ιδέες του συνέβαλαν και αυτές στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου.

Tristan et Isolde: Richard Wagner, Prelude

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι