Εγκλωβισμένος στις ονομασίες

J. Krishnamurti - Μπορώ να βγω από το δίχτυ της γλώσσας;
J. Krishnamurti - Μπορώ να δω το δένδρο χωρίς την ονομασία του;

Ξέρεις πως είσαι καθοδηγούμενος;
Ξέρεις πως ζεις με τους όρους; Αυτό πρέπει να αναρωτηθείς και όχι το πως θα ελευθερωθείς από τους όρους. Μπορεί ποτέ να μην ελευθερωθείς απ' αυτούς κι αν πεις "Πρέπει να ελευθερωθώ" θα πέσεις πάλι σε μια άλλη παγίδα μιας άλλης μορφής εγκλωβισμού".

Έτσι λοιπόν πρέπει να καταλάβεις πως ζεις με περιορισμούς. Και μόνο αν κοιτάξεις κάποιο δένδρο και πεις αυτό το δένδρο είναι μια "βελανιδιά" ή είναι μια "συκιά" που αυτά είναι βοτανολογικές έννοιες, το όνομα έχει τόσο εμποτίσει τη συνείδηση σου που έρχεται ανάμεσα σε σένα και την πραγματική ενατένιση του δένδρου.

Για να έρθεις σε επαφή με το δένδρο πρέπει να το αγγίξεις και η λέξη δεν θα σε βοηθήσει σ' αυτό.
Jiddu Krishnamurti : Are you aware that you are conditioned? (Ξέρεις πως ζεις με όρους;) - Από το βιβλίο του Ελευθερία από το Γνωστό /"Freedom from the known"

💮 Για να έρθεις σε επαφή με ένα λουλούδι πρέπει να το παρατηρήσεις σχολαστικά - το ίδιο κι αν βρίσκεται μέσα σ' ένα βάζο. Τι παρατήρησες; το χρώμα των πετάλων, τα φύλλα - πως το περιστοιχίζουν, το βάζο; τι χρώμα, τι σχέδιο είχε, που ακουμπούσε... πόσες μέρες να ήταν στο βάζο το λουλούδι κ.ο.κ. Μόνο αυτή η σύνδεση θα σε φέρει κοντά με το αντικείμενο των αισθήσεων - στην προκειμένη περίπτωση, το λουλούδι. (Άσκηση από άλλη πηγή)
Σχετικα
Ο Krishnamurti στην Ελλάδα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι