Ο Διαλογισμός επιστέγασμα των Ανατολικών Φιλοσοφιών

Ήρεμη Συνειδητότητα

Little Buddha 1993
Ήρεμη παραλία

Μετρημένα στα δάχτυλα είναι τα κινηματογραφικά έργα που ασχολήθηκαν με τις ανατολικές φιλοσοφίες που δεν είναι άλλες από τον Βουδισμό, τον Ινδουισμό και τον Ταοϊσμό. Και τα τρία συστήματα ασπάζονται πρωτίστως την αταραξία δείχνοντας τους δρόμους που μπορεί να φτάσει κανείς σ' αυτήν που είναι διαφορετικοί αλλά συγκλίνουν έχοντας ως επιστέγασμα τους τον διαλογισμό. Στον Ινδουισμό αυτός ανάγεται σε ύψιστο εργαλείο για την προσέγγιση της αυτογνωσίας ενώ στον Βουδισμό δεν είναι παρά μια φυσική λειτουργία ανάπαυσης στη σιγή της απόλυτης αταραξίας.

Ο πρίγκηπας Σιντάρτα εγκαταλείπει τον πλούτο και τις ανέσεις του παλατιού του για να καταφύγει στο δάσος όπου και παρέμεινε επί σειρά ετών ασκούμενος στην αταραξία. Ο Ταοϊσμός του Κινέζου δάσκαλου Λάο Τσε πρεσβεύει την πλήρη ένωση με όλα όσα μας περιβάλουν με εξέχουσα ρήση το Τάο είμαι το δένδρο, είμαι το πτηνό, είμαι το φύλλο, είμαι το κελάηδημα, είμαι η ζώσα φύση που με περιβάλει τελικά. Η ταύτιση με τα αντικείμενα των αισθήσεων και όχι του νου απαλλάσσει σταδιακά από τις αλυσίδες του τελευταίου ανοίγοντας το δρόμο της ελευθερίας από τα δεσμά του νου, την απαλλαγή των σκέψεων που οδηγεί στην πλήρη αταραξία.
📿 Έργα που προσέγγισαν αυτά τα θέματα είναι τα Κουντούμ, Στην κόψη του ξυραφιού, Επτά χρόνια στο Θιβέτ, Ο μικρός Βούδας, Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας - τα δυο τελευταία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι ο οποίος ασχολήθηκε σοβαρά στη ζωή του με τις Ανατολικές φιλοσοφίες - ιδιαίτερα με τον Βουδισμό - αφιερώνοντας του, δυο έργα (Ο τελευταίος Αυτοκράτορας, Ο μικρός Βούδας) με θέμα τη ζωή του Βούδα - πρίγκηπα Σιντάρτα.

Στο Μικρό Βούδα - έργο που δεν ασχολείται με δαιδαλώδεις φιλοσοφικούς στοχασμούς αλλά προσεγγίζει το θέμα με την αγνότητα και τη φυσικότητα του ίδιου του πρίγκηπα Σιντάρτα, διαδραματίζεται μια σκηνή κλειδί, για την κατανόηση της αξίας της σιωπής του διαλογισμού:

📿 —"Τι είναι ο διαλογισμός;” ρωτάει ο μικρός Τζέσε τον Λάμα Νορμπού
—"Είναι το να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση πλήρους ηρεμίας και ανάπαυσης" του απαντά,
—"είναι να αποχωρίζεσαι ό,τι σε περιτριγυρίζει, να ελευθερώνεις το πνεύμα σου σα να ‘ταν ένα πουλί ώστε να μπορείς να βλέπεις τις σκέψεις σου να αργοκινούνται σαν σύννεφα που περνούν"

Το έργο κλείνει με την αφιέρωση στον Φρανσίς Μπουίγκ (Francis Bouygues) - Γάλλο βιομήχανο και εν δυνάμει παραγωγό της ταινίας, που πίστεψε στην ιδέα της αναβίωσης μιας ιστορίας από τα βάθη των ανατολικών πολιτισμών αλλά που πέθανε δυστυχώς, πριν αρχίσει καν η παραγωγή της ταινίας.

Δες κριτική έργου "Μικρός Βούδας" στο bigecran.wordpress.com 👉


Little Buddha - Bernardo Bertolucci, 1993

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι