Στο Ένα βρίσκεται το Απόλυτο

Στο Ένα (1) βρίσκεται το Απόλυτο

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στον άνθρωπο είναι να πιστέψει σε ένα ιδανικό ανώτερο από το ΕΓΩ του: Νίκος Καζαντζάκης
Παρατηρώντας τη Δημιουργία —τον ήλιο, το φεγγάρι, τον έναστρο ουρανό, τα βουνά και τις πεδιάδες, τα ζώα - τα σπίτια, τους κήπους τις αυλές, τα λουλούδια και τα δένδρα, τη θάλασσα τις ακτές, τα πλοία και τους φάρους —τέλος πάντων όλα όσα συνθέτουν το πολύχρωμο, πολυδιάστατο όραμα που ανοίγεται στα μάτια μας, νομίζουμε πως αυτό είναι το κέντρο μέσα και γύρω από το οποίο, κινούνται όλα τα έμψυχα και άψυχα —(τρόπος του λέγειν, καθώς όλα έχουν ψυχή: εκείνην της Υπέρτατης Αρχής!) —δημιουργήματα.

Όλα νομίζουμε πως συμβαίνουν στη Γη και σε όλα όσα κινούνται επάνω σ' αυτόν τον πλανήτη, όπου υπάρχουμε και εμείς ως έμψυχα, νοήμονα όντα.
Όμως αυτό είναι άλλη μια πλάνη που προέρχεται από την άγνοια μας! Γιατί στο 1 από το οποίο πηγάζουν όλα αυτά δεν είναι η Γη - δηλαδή εμείς οι άνθρωποι και όσα αντικρίζουμε ή δημιουργούμε, αλλά η Δημιουργική Αρχή δηλαδή το Απόλυτο Ον. Από τη δύναμη και τη σοφία Του πηγάζουν τα στοιχεία (αιθέρας, αέρας, ύδωρ, πυρ) - πρωταρχικά στοιχεία εκ των οποίων συνθέτονται όλα τα υπόλοιπα, που συνθέτουν όλα όσα εκείνο δημιουργεί και εκ των οποίων συνθέτεται ο ίδιος ο πλανήτης Γη.

Έχοντας αυτή τη διάκριση την πλέον θεμελιακή που μπορούμε να προσλάβουμε, αλλάζει όλη η οπτική για τον κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε. Παύουμε να βλέπουμε ένα μέρος του Γενικού Πλάνου του Δημιουργού, και βλέπουμε τον Κύκλο της Δημιουργίας με σταθμούς που στο τέλος τους εγκαθιδρύεται η Γη με όλα όσα υπάρχουν σ' αυτήν.

Το τραπέζι, το βάζο, το πιρούνι και το μαχαίρι, το ωραίο φρούτο που τρώμε, κ.ο.κ. είναι αποτέλεσμα των προηγούμενων σημείων στον Κύκλο και αποτελούνται από τα ίδια πρωταρχικά στοιχεία που έχουν συντεθεί για να δημιουργηθεί όλος ο υλικός κόσμος.

Στην αρχή λοιπόν βρίσκεται η Αρχή των Πάντων, ακολουθεί η Αφανέρωτη φύση, η Φανερωμένη με τα τέσσερα πρωταρχικά στοιχεία εκ των οποίων συντίθεται όλος ο υλικός κόσμος και μέσα σ' αυτόν εγκαθιδρύεται και προστατεύεται το υπέρτατο έμψυχο ον ο Άνθρωπος!

Όλα κινούνται από την Υπέρτατη Βούληση —σύμφωνα με την υπέρτατη νοήμονα βούληση Του. Τα στοιχεία και τους νόμους που σύμφωνα μ' αυτούς όλα προέρχονται - γεννιούνται, κινούνται, καταλύονται κ.ο.κ.
Πως λοιπόν να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως κέντρο του Σύμπαντος, πως να νομίζουμε πως κάνουμε εμείς ό,τι θέλουμε, πως όλα κινούνται σύμφωνα με τη βούληση μας όταν η προέλευση τους, εμείς οι ίδιοι, το έδαφος στο οποίο βρισκόμαστε, ο αέρας που αναπνέουμε, το οξυγόνο της ατμόσφαιρας μας, η βαρύτητα στην οποία υπαγόμαστε και πατάμε στο έδαφος - όλα προέρχονται από την Υπέρτατη Αρχή που βρίσκεται στο ένα (1) (στην αρχή) της Δημιουργίας.

Το όλο σύστημα, το Σχέδιο, το Σύμπαν, τα πάντα που είμαστε ή που μας περιβάλλουν, δεν είναι λοιπόν Ανθρωποκεντρικό όπως νομίζουμε αλλά Πνευματικό. Το Πνεύμα εμφυσεί όλες τις ιδιότητες, καθορίζει την αρχή και το τέλος τους - σύμφωνα με τους Νόμους που έχει θεσπίσει. Εκείνο δημιουργεί κι εκείνο καταλύει σύμφωνα με τους Νόμους που απορρέουν από την Υπέρτατη Θέληση Του.
Οι πόλεμοι, οι αρρώστιες, η φθορά, η διάλυση δεν είναι παρά στιγμές στον κύκλο της Δημιουργίας του. Η ίδια η ζωή του καθένα δεν είναι παρά μια στιγμή στον ίδιο κύκλο. Πρέπει να κοιτάμε προς την Αρχή που βρίσκεται το Υπέρτατο Πνεύμα και όχι στο Τέλος που βρίσκεται η Γη στην οποία πατάμε και νομίζουμε πως είναι το Κέντρο της Αέναης Δημιουργίας Του.

Αυτό βέβαια είναι πολύ σκληρό για τους δοκιμαζόμενο από μύρια δεινά άνθρωπο, που δεν εννοεί να καταλάβει πως δεν βρίσκεται στην Αρχή ή στο Κέντρο του Σύμπαντος αλλά απλά είναι μια εκδήλωση του όλου κύκλου της δημιουργίας —και βέβαια καθώς βρίσκεται στο τέλος, στο μέγα αποτέλεσμα, υπόκειται σε όλους τους Νόμους που έχουν πρωτύτερα δημιουργηθεί για να μπορεί αυτός να υπάρξει.

Εικόνα Αρχική Πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι