Ζωή - Θύμηση - Φαντασία



Γιάτρεψε το Παρελθόν, Ονειρέψου το Αύριο, Ζήσε το Σήμερα! Πράγματι είναι εκπληκτικές αυτές οι οδηγίες. Όμως όσο και να νομίζουμε πως έχουμε γιατρευτεί απ' το Παρελθόν πέφτουμε έξω γιατί το Παρελθόν είναι ήδη αποτυπωμένο στον εγκέφαλο μας και είναι αδύνατον να σβηστεί. Σα να λέμε πως δεν είναι δυνατόν να γίνει delete όπως στο p.c.
Ορισμένες φορές έρχονται στη θύμηση πράγματα εντελώς ξεχασμένα: "Για δες" λέμε, "αυτό το είχα εντελώς ξεχάσει! Πως το θυμήθηκα τώρα;"...

Το Αύριο είναι παντελώς άγνωστο - όσα και να ονειρευόμαστε μπορεί να μη γίνουν... Θα είμαστε σαν Δον Κιχώτες πολλές φορές κυνηγώντας μια Χίμαιρα. Πράγματα που νομίζαμε στέρεα ίσως καταρεύσουν... πράγματα που νομίζαμε πως δεν μπορούν να συμβούν ίσως γίνουν - το Μέλλον είναι εντελώς Απρόβλεπτο (όσο κι αν υπάρχει ο στίχος του Καβάφη "θα γίνουν τα ίδια πράγματα θα ξαναγίνουν πάλι. Οι όμοιες στιγμές έρχονται και μας αφήνουν". Αν το δεις από μια μεριά ναι, ωστόσο δεν είναι ποτέ τα ίδια πράγματα).

Οπότε κανένα όνειρο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν είναι στέρεα δομημένο μέσα στην καθημερινή προσπάθεια. Ωστόσο μπορώ να ονειρεύομαι για λίγο ίσα-ίσα μια μικρή στιγμή και μετά πίσω στην πραγματικότητα.

Αυτή λοιπόν είναι το "Σήμερα". Η ζωή είναι στο Σήμερα και αυτό είναι μια μεγάλη, μια από τις πιο μεγάλες Αλήθειες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ερώτηση της Σφίγγας

Αλμπέρ Καμύ - Ο Ξένος

Γνωστοί - άγνωστοι