Σεφέρης Γ. Μέρες του '45-'51 - Παμμακάριστος

Σεφέρης Γιώργος - Μέρες του '45-'51 - Ημερολόγιο
Τρίτη, 8 Ιουλίου 1947

Σήμερα στην "ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟ" για ακτινογραφία. Πρώτη φορά που βγήκα από τότε που έπεσα. Η πλάκα δείχνει μια πέτρα στο δεξί νεφρό. Κι αυτό μου θυμίζει κάτι που τόσο συχνά λησμονούμε: πως υπάρχουμε, γιατί κάθε τόσο κάποιος αποφασίζει να δώσει αναστολή της ποινής μας.
Κι όμως να το ξεχνούσα τόσο πολύ; Όταν συλλογιστώ το περασμένο φθινόπωρο στον Πόρο, την απερίγραπτη λαχτάρα που με κυρίευε της κάθε στιγμής, κι εκείνη την ακατανίκητη μέθη για ό,τι ζωντανό.(...)

(...) Αυτός ο ένας που ελέγχεται από τη θέληση του, που έχει υπομονή, και στοχάζεται, και ενεργεί με τη φρόνηση που διαθέτει.
Κι αυτός ο άλλος, που είναι τρελός για το πράγμα που του ταιριάζει, για μια διαβεβαίωση ζωής, έτοιμος να τα παίξει όλα για όλα, σπρωγμένος από μαι "λογική" άλλου τύπου, παντοδύναμη, που του λέει πως αλλιώς τίποτε δεν μπορεί να κρατηθεί στέριο, πως όλα θα χαθούν σα μια φούχτα στεγνής άμμου μέσα από τα δάχτυλα του -
η συγκατοικία αυτών των δυό, διόλου συγκατοικία αγγέλου και κτήνους (και στους δυο, υπάρχει και το αγγελικό και το κτηνώδες), κάποτε υποφερτή, κάποτε τραγωδία.

Και ο τρίτος που παρακολουθεί, δεν εύχεται ούτε ο ένας να λείψει, ούτε ο άλλος.
περισσότερα